There was an error in this gadget

Monday, 17 December 2012

ABK : Entri Caci Maki ( Dear Ex )

Miranda Kerr. Ehem. Tiada kaitan dgn cerita ini, Gambar hiasan.


Dear ex,


I dah hampir berjaya lupakan you. Almost successful utk delete you dari hidup I. Buang semua benda yang boleh ingatkan I pada you dari dalam kepala otak I ni.

Tapi, I nak you tahu yang whatssap tu benda celaka. Sebab walau I tak nak ambik port pasal you pun, kekadang bila I main whatssap dengan orang lain, I akan terpandang status whatssap you dengan muka profile pic you skali. Memang tak boleh nak remove you dari apps alah tu. Status you dan gambar you tu buat I rasa menyampah bagai. Konon you tengah bahagia la sekarang; dah berjaya jumpa jantan mana yang kaya-raya , hensem dan mampu tahan dengan perangai karut you tu.

Funny thing about Whatsapp is, even though you already blocked  a contact, they still can view your picture and read your status ! Dang!
Semalam I tengah syok-syok bertwit-twit dengan Kilafairy, tetiba tak pasei-pasei ada orang tegur pasal cara I layan you. Bagi dia, tak patut I kutuk-kutuk you, cerita keburukan you, peel you dan apa saja tentang you hanya sebab you pernah buat I bahagia satu masa dulu. Sekarang I tulis entri ni saja nak bagi tahu, sebab apa I marah sangat pada you.

Perlu la. Siap gua karang entri ni lagi.
Meh sini, perempuan. I bagitau you kenapa. Kalau you sanggup, you baca la perkataan-perkataan yang I tulis kat bawah tu sepatah demi sepatah.

Ready? (tarik nafas,hembus)

You.

Kalau you nak tahu, break up pada usia tengah 20-an tu bukan benda yang kelakar, okay? Memang tak lawak langsung la bila member zaman sekolah or kolej masing-masing sibuk nak bertunang, atau PM fb mintak alamat rumah untuk hantar kad kahwin atau instagram gambar ultrasound bebbi dalam perut derang. Bahagianya derang. You pulak buat perangai you dan kita terfaktab. You boleh bayang tak betapa berbulunya I? Boleh tak?

You taw tak macam mane rasa dia bila seorang lelaki dah label seorang awek dalam hidup dia yang she is the one pastu si awek tu blah? You dah sayang dia kaw-kaw tapi last-last dia breakup dengan you sebab yang tak berapa munasabah? You tahu tak macam mana rasa dia? Rasa macam celaka, tau tak?

Biar I eja untuk you, C.E.L.A.K.A .

I kerja pun termenung, tak berhenti pikir pasal you siang malam, dengar lagu jiwang pastu jadi moody mengalahkan perempuan period, pergi Midvalley rasa nak nangis, jalan gi Alamanda rasa nak meraung, you boleh pulak buat camtu. Rasa diri dah kosong macam dalam lagu Najwa Latif tu. Tak bermakna. Sia-sia. Membazir betul buang masa, tenaga, duit sampai bertahun-tahun. Kecewa.

Ah~ Amar. Sikit-sikit jatuh. Sikit-sikit hilang bola. Sikit-sikit kengkang. Satu Mesia kutuk ngkau. 

Rasa macam sokong team Harimau Malaya dengan Amar Rohidan dengan Sapik Rahim jadi midfielder. Nak harapkan derang control game, hold the ball dan passing bola, dia pulak boleh hilang bola sampai geng Thailand boleh skor dua gol dari mistake dia sorang. Bangang.

You pernah main game Farmville tak kat FB tu? You tanam jagung, siram dia, baja dia, sanggup bangun tengah-tengah malam nak tuai jagung-jagung tu. Tup-tup ada orang lain curi jagung-jagung you. Ha, cam gitu la rasa dia. Cuma lagi stress la sebab ni bukan game. This is real life.

Real people + Real dream = Real screw up.

Yang buat I lagi sakit hati, you ni kaki pembohong. Kaki tipu. Kaki putar belit. Ngalahkan Karpal Singh. You suka cerita kat I cerita-cerita sedih you. Tak cukup duitlah. Tak ada duit makan lah. Tak ada duit nak beli ubat period lah. Bussit! I tak kisah la you nak pakai duit I. I anggap I sedekah kat you yang sengkek tu. Cuma I tak puas hati sebab you cakap bohong. Nasib baik I tak pernah “sentuh” you mana-mana pun. Kalau tak, memang I dah anggap you perempuan murahan, yang bersepah ada dekat area brickfields tu. Tak boleh cakap yang cap Bukit Bintang ,sebab yang situ mahal sikit harga dia.

Promosi akhir tahun! Cepat-cepat !

Yang lagi I ralat, I dah anggap you dah macam betul-betul jodoh I . Dah ajak you bertunang. You tak nak. You bagi alasan yang macam-macam. Tak ready lah. Nak kerja dulu lah. Masa tak sesuai lah. Lepas you break up dengan I tak sampai 2 bulan, entah jantan malang mana yang you baru jumpa, tiba-tiba you dah tergedik-gedik cakap you nak ajak dia kawin. Mana logik you?

Desperate sangat ke?  You mabuk minum todi ka? Woi!!!

Sudah la. I hate to say this but you adelah perempuan paling celaka sekali yang I pernah jumpa. Rasa macam nak upah je orang kat Siam tu suruh tembak you. Bukan mahal pun, berapa ratus je kena bayar. For me, its worth it sebab I dah menghapuskan seorang makhluk yang tak berhati perut dari dunia ni. Bertambah bersih dunia ni dari perempuan-perempuan parasit macam you. Tak boleh bunuh semua, dapat bunuh seorang pun dah berbaloi-baloi. Apa sangat la harga pembunuh upahan tu kalau nak dibandingkan dengan duit-duit I yang u tipu tu,kan? Sengal.

Orang tiap kali nak makan baca doa. Korang tiap kali nak makan tangkap gambar. Sengal.

Tapi, janganlah pasal I cakap camtu you tak nak keluar rumah pulak. Pegi la jalan-jalan kat Wangsawalk dengan balak baru you tu. Mintak dia belanja Burger Bakar Abang Burn,mintak cheese lebih. Favourite you tu kan? Alah, you kan kaki pau. Ape nak pelik nya. Jangan risau la. I tak buat apa-apa pakatan lagi dengan pembunuh upahan Siam tu setakat ni.  Esok lusa tak confirm lagi.

Jangan salahkan I sebab came out dengan idea upah orang untuk tembak you. Salahkan fan Justin Bieber yang mintak bekas banduan tu bunuh Bieber sebab si Bieber tu tak reply surat dia. Sama sengal je dia dengan you sebenarnya. Hak tuih!

As a conclusion, I’m actually so over you. Finito. You made me grew up and thanks to you, it’s even harder for me to start believe in women again. You give love a really bad name. I’m writing this entry is because I want you to know that some mistakes were not forgiven by just texting “I’m sorry”. Bussit !

Janji-janji manis yang you beri dulu tu sekadar sembang kencang yang sekelumit pun tak boleh pakai. Bukan I tak pernah mintak kita sort things out and head for a new start. Mintak kita bukak buku baru. U bagi alasan bagai. Lantaklah. Dalam bab ego,I dah pernah letakkan diri I lagi rendah dari tapak kaki you. Merayu kat you. Benda tu payah orang lelaki nak buat, but you tak pernah hargai pun. Macam kena ludah rasa dia. Tahi betul lah.

Fine. I terima hakikat yang you bukan jodoh I. Walau selama ni I macam orang bodoh, penat berjuang sorang-sorang cuba menyelamatkan everything yang kita ada. Sebab I cakap pada diri I, yang you are the one for me. Sebab tu walau dekat setengah mati, I rela bertahan.

BAMMMMM! This picture scores BIG TIME !! (refer the Racy Ex post)

Dan setelah apa you buat kat I, you fikir you akan bahagia? You akan dapat hidup bahagia yang you idamkan tu? Go on. Selagi you tak ubah perangai you tu, I harap laki you dapat tahan perangai you yang tak berapa munasabah tu. Hopefully , kalau you stress dengan suami you satu hari nanti,you tak ulang perangai pelik you tu dan bagi anak-anak you minum Clorox pulak. You kan tak boleh tahan stress-stress ni. Dasar saiko.

 Ape ingat senang senang je I nak maafkan you dan doakan kebahagiaan you padahal I kat sini menderita macam nak mati lepas apa you buat kat I ?

NO WAY.

 Thank You. Fakyu.

Yeah. I know u will read this.


Friday, 16 November 2012

ABK : Prequel : Pertemuan Pertama (First Date)

Salam satu Mesia!

totallymejah against GAY and  LESBO.
Gua tengah mengelamun kat FB. Tetiba ada satu post ni dari Bella (Ntv 7) yang berbincang tentang first date derang . Ramai cakap dua-dua orang freeze la. Ade yang pegi dating pastu,terus balik sebab nervous la. Macam-macam.

So, entry kali ni, maybe cerita personal la sket, but boleh buat sandaran.

(Selalunya, entry totallymejah bersifat fiksyen or factual. Kali ni lain sket. Pengecualian khas).

*****************************************************************************

Latar Masa          : Tengah hari
Later Tempat      : Midvalley. Top floor. 
Latar Masyarakat : Masyarakat satu Malaysia yang harmoni.

Midvalley. Top floor. Ye ke?

Tengah hari itu aku sebenarnya aku tidak tenang. Tipulah kalau aku kata aku tak berdebar langsung. Ada juga rasa yang tak berapa enak bertakung dalam diri aku. Tapi rasa itu aku pendam. Aku cuba telan. Seolah-olah menelan ubat kapsul; kat luar nampak kecik  ,but bila masuk dalam mulut, rasa macam nak telan seekor buaya raksaksa besarnya.

Of course, siapa yang tak berdebar-debar masa first date derang , kan?

Aku melihat jam tangan aku. Dah pukul 1 setengah petang. Aku seluk poket aku, keluarkan handphone aku, tengok waktu jam telefon tu tunjuk pukul berapa. Benar. Jam tangan aku tak salah. Memang dia dah lambat. Aku teliti mesej-mesej dari dia. Yang terakhir yang aku terima berbunyi, “I’m on my way..”.

Tiket wayang yang aku pegang tertulis waktu tayangan akan bermula dalam sejam lagi ,dan dia masih belum sampai.

Aku mengeluh. Mungkin salah aku juga sebab tak jemput dia dari rumah dia. Tapi, biarlah dulu. Dia pun aku tak pernah jumpa, takkan aku dah terus nak berdepan dengan parents dia pulak!

Yup. Kedai mainan. Tolol.
Aku masuk ke dalam kedai mainan Toy’R’US tu. Jujurnya, aku suka kedai mainan. Rasa macam berada kat dunia aku sendiri. Mungkin masa aku kecik-kecik dulu parents aku tak belikan aku banyak mainan. Tu pasal la sampai aku besar ni, aku still suka pada mainan. Mungkin.

Namun, walaupun mata aku ralit melihat mainan yang berwarna-warni tu, otak aku ligat memikirkan pasal dia.

“Cantik macam dalam gambar ke rupa dia?”

“Tinggi ke dia?”

“Gelap ke dia?”

“Gemuk ke dia?”

“Pandai bergaya ke dia?”

“ Apa reaksi dia bila tengok aku?”

Above all, soalan last tu yang paling aku risau jawapan dia. Cukup takut kalau-kalau lepas dia tengok aku depan-depan, dan aku tengok dia muka ke muka, masing-masing akan kecewa. Mana taknya, berbulan-bulan chatting dekat YM, lepas dah declare baru nak berjumpa. Gila. Mungkin tu trend zaman tu. FB tak sepopular hari ni. Twitter pun rakyat Mesia tak kenal lagi pada time tu. Paling up pun myspace , friendster dan YM la masa tu. Heh.

Tengah aku mengelamun sesorang tu, henpon aku berdering. Caller ID tertulis nama dia. Aku telan air liur. Bedebar-debar nak jawab panggilan tu macam  takut masa nak bersunat. Aku tarik nafas, dan aku tekan butang “answer” pada telefon aku.

“Mejah..” ,kata aku. Ringkas.

“Hello. You. You ada kat mana ni? I da ada depan Toys’R’Us ni. Tak nampak pun you..” kata dia.

“I kat dalam. U tunggu jap , I keluar..”balas aku, sambil sembunyikan rasa berdebar.

Aku melangkah keluar dari kedai tu dengan langkah yang berat. Gila gelabah sebenarnya. Tapi muka dan gaya kena maintain cool. Fuh !! Kalau aku jenis kecut, dah lama aku lari balik dan buat alasan mak aku panggil balik makan nasi kat  rumah. Tapi, man needs to do what he needs to do bila masanya tiba kan? So, yeah. Aku teruskan juga walau goyang gila dalam diri ni.

Nampak sweet. Tapi, sebenarnya , awek tersebut "memijak" balak dia.  Dalam maksud gambar ni, taw.

Aku keluar dari kedai mainan tu. Dan depan aku ada seorang gadis yang cukup cantik. Berkasut Converse. Cukup tingginya. Berseluar jeans tapi sopan pakaian nya. Dia berpaling melihat aku. Tersenyum, dengan wajah malu-malu dan agak blur.

Dan senyuman dia tu, hampir membunuh aku. Rasa bahagia macam dekat hospital bahagia kejap aku. Tuhan je yang tahu. Indahnya time tu. Kira kalau tiba-tiba aku mati time tu pun, aku mati dengan tersenyum lebar.

“ You belum makan lagi, kan?”tu soalan pertama aku pada dia.

Salam tak. Perkenalkan diri pun tak. Tanya betul ke itu awek yang aku selalu YM or aku tersalah orang pun tak. Pakai langgar je tanya soalan. Tak gelabah sangat la, kan. Tolol.

“Erm.. tak. Belum makan,” balas dia dalam tersenyum.

“Okey. Jom kita lunch dulu cepat-cepat. Movie start dalam masa 45 minit,”ajak aku pada dia.

“Jom.”

Aku berjalan di depan dia, masuk ke restoran makanan segera tu. Iyelah. Time tu aku student lagi. Kira takdelah mewah sangat hidup aku. Order dua beger. Big Mac untuk aku dan Double Cheese beger untuk dia. Naik upper floor dan kiterang makan cepat-cepat, kejar masa. Tapi sempat dia bercerita sikit-sikit pasa diri dia. Perbualan kosong tentang fast food. Stupid talks bak kata Mat Salleh.

Tengok gambar ni, mengingatkan aku pada lapar. Bukan teringat pasal dia. ehem.

Dia cerita kentang goreng jenis macam mana yang dia suka. Kenapa dia suka beger jenis tu. Dia bagitaw aku reasons  habit dia simpan lebihan keju beger tu dulu dan makan kemudiannya. Dan dia cakap pada aku,tentang keju McD lain dari keju yang kat luar sana. Aku just layan je cakap dia tu. Ralit sebenarnya tengok dia makan.

Lepas makan, kiterang bergegas  tengok movie. Cerita RED time tu. Kiterang enjoy tengok cerita tu. Kira pilihan movie aku ni taklah teruk sangat. Ok la.
Kiterang banyak berbual masa bersama. Taklah kaku sangat.  Borak macam dah lama kenal.Taklah jadi pemalu sangat antara kiterang. But, takde lah tahap tak malu langsung dok berkepit or bercemolot kat public. Pandai dia jaga diri dia. Pegang tangan pun tak. Sopan tu satu. Malu tu pun satu hal jugak. Hehe~

Not bad, not bad at all.
But , tu dulu la. Sekarang dah lain cerita dia. Malas nak tulis panjang. But, hari tu, adalah satu hari yang cukup nostalgik bagi aku. Kira kalau ada budak-budak zaman sekarang yang ada cyber date or blind date tu, jangan nak perasan moden sangat la sebab aku pernah buat jugak benda tu.

Been there, done that !

Kalau orang tua-tua cakap zaman dia dulu pakai main hantar surat ajak keluar,aku pun pernah jugak melalui zaman tu. Masa sekolah menengah sebetulnya. Awek tu siap letak bedak lagi kat surat tu. Ingatkan anthrax ke apa, rupanya bedak. Hahaha.

Also, been there, done that !

And that’s my story la a bit about my first date. Not too bad. Quite ok la. Aku pernah keluar date dengan awek yang betul-betul karut pun ada. Tapi, malas la nak cerita. Tak seronok. Haha.

Moving on. (sigh)

Semoga ex-ex aku terus Berjaya dalam hidup derang. Tu doa aku.

Akhir kata,

“Trying to forget someone who you used to love, is same as trying to remember someone who you never met. Impossible.”

Gadoh tu gadoh jugak. Benci tu benci jugak. But, nak lupakan- IMPOSSIBBRUUU..

This is Mejah. Out.

Wednesday, 14 November 2012

Soal Pengapit Dan Jodoh ( Jadi Pengapit = Lambat Kahwin ??)


Salam satu Malaysia.

Salam Deepavali. Salam maal hijrah.

Dengan tak berapa munasabahnya, tiba-tiba gua terasa inspired (terangsang) untuk menulis entri tentang kahwin. So, enjoy !

(Kepak-kepak-kebung-kebung~) <--- Bunyi kompang !

Dua dari kanan tu. Ehem-ehem. Jangan buat tak kenal pulak.

Baru-baru ni, gua sangat-sangat marah dengan ex gua tu. Gua tataw apesal. Mungkin sebab bila dah breakup lepas hampir beberapa bulan ni, gua baru sedar yang ex gua tu sebenarnya sangat jahat. Sangat sangat jahat. Kalau nak bukak cerita betapa jahatnya dia, 2 minggu gua tulis di sini pun tak sure dapat habiskan atau tak. Marah sangat sampai …..

Eh.. Sorry. Off topic. Ape tajuk entri ni? 

(Pandang Atas)

Ehem.

Ok. Start balik.

Baru-baru ni, ade seorang kawan gua yang cun, cantik molek, cukup tinggi saiznya, tak jemu dipandang, berdarah kacukan, rambut ikal mayang bagitaw gua yang dia kan terbang ke Borneo untuk jadi pengapit kahwin kawan dia. Dan before dia fly, dia ada advice kat gua untuk tulis entry ni. So, gua pun sebab tengah tak banyak idea dan tak banyak kerja (sebab cuti), gua pun tunaikan lah permintaan dia tu.

Of course la, awek lawa mintak tolong, gua yang gentleman ni kena tolong la, kan? Infact, ex gua yang tak berapa munasabah tu mintak tolong pon gua tolong, inikan pulak awek cun yang kuar tengok movie sesame dengan gua. Siap belanja popcorn lagi kat gua sebab gua lapar. Heh.

Bagi awek tu, dia percaya yang kalau selalu jadi penyepit eh silap, pengapit (bridesmaid), individu tersebut akan lambat berkahwin. Bagi gua pulak, gua lebih percaya pada yang sebaliknya.

Cik Kilafairy. Khas untuk yang tak kenal lagi wajah Kilafairy. Ehem.

Dan FYI, untuk entri yang ini, gua sempat bertwit-twit dengan Cik Neelofa (a.k.a mantan gua) dengan Cik Kila Fairy (ala, penyanyi yang cun tu) ,untuk meminta pendapat dan pandangan derang. Hik-hik.

Ladies and gentlemen,lets get it started!

"Yeargh ! Kawin ! Aku ade, korang ade?"


Short N Simple (SnS).

Hipotesis #1 : Semakin banyak anda jadi pengapit, semakin lambat anda kahwin.

Hipotesis #2 : Semakin banyak anda jadi pengapit, semakin cepat anda kahwin.

Penerangan Hipotesis #1:
“Semakin banyak anda jadi pengapit, semakin lambat anda kahwin”

Kebanyakkan orang Melayu yang gua jumpa depan-depan, face to face (golongan makcik-makcik, auntie-auntie, nenek-nenek), atau dari blog-blog yang gua lawat, kebanyakkan nya percaya pada Hipotesis #1. Dalam angka,dalam 55% gitu.

Dan gua tak salahkan pandangan derang. Mungkin dalam family mereka, atau jiran tetangga mereka, atau diri mereka sendiri pun, mereka lambat mendapat jodoh, dan mungkin disebabkan mereka pernah menjadi pengapit sewaktu mereka belum kahwin.

Punyalah taknak jadi bridesmaid (pengapit) ! Siap buat muka lagi tu !

Sampaikan, dari apa yang gua research, ada sorang makcik ni . Gua panggil dia sebagai Makcik X la dalam cerita ni. Dia sangat percaya kalau jadi pengapit nanti jodoh lambat. Dan,pada masa tu ada orang minta tolong anak dara dia jadi pengapit, mati-mati dia tak bagi. Last-last, mak cik tu sendiri yang jadi pengapit. Sungguh tak seswai la. Tak munasabah langsung la makcik tu-macam ex gua. Rosak photoshoot orang tu kawin! Punya la percaya pada teori tu.

Dan according to my ChenXu (mak-cik-gua), ade reasons kenapa orang tua menyokong hipotesis #1.

  • -          Jika selalu naik ke pelamin,seri pada wajah derang akan luntur (hilang). Itu sebab utama dia. Itulah sebabnya pengantin dilarang memakai baju pengantin sebelum hari pengantin tersebut kahwin. Itu juga sebab ramai model-model baju pengantin kahwin lambat. Juga dipercayai reason utama orang yang kuat bersolek (make up) tebal-tebal, tak naik seri wajahnya pada hari dia kahwin.
  • -          Kerana dari segi logiknya,orang yang jarang make up tebal ni, bila disolek , wajahnya akan kelihatan lain. Seri wajah dia akan naik. Yang dah biasa dimekap tebal diselaputi bedak tebal seinchi tu, akan kelihatan kurang menarik sewaktu kahwin. Sebab dah terbiasa sangatkan mekap tebal-tebal. Tu sebab gua larang ex gua mekap tebal-tebal bila kuar dating dengan gua. Tapi dia ego. Tamau dengaq cakap ceqq. Degil. Biaq pi la dekat dia. (owh sorry. Off topic).

Clear tentang teori #1?  Faham? Bagus. Korang memang memahami. Bukan cam ex gua tu.

Opps.. Ehem.. Gambar hiasan.. Lawa bumper Proton tu.. 

Penerangan Hipotesis #2:
“Semakin banyak anda jadi pengapit, semakin cepat anda akan kahwin”

Gua personally suka hipotesis yang ini. Sebabnya, gua ni lebih suka berfikiran positif. Percaya kepada peluang. Gua tak suka fikir negative-negatif, unless mengenai benda yang gua taw banyak negative dari positif.

Contohnya, bila ex gua cakap dia nak jadi model. Gua tak setuju. Bukan gua ni otak kampung sangat or tak nak berfikiran positif, cuma dari apa yang gua dengar dari member-member gua yang kerja agensi pengiklanan dan agensi model, derang cakap, dunia modeling ni banyak yang negatif dari yang positif.

 Tapi, ex gua macam biasa lah. Ego. Tak nak dengar punya cakap gua. Rasa diri dia pandai dan maybe dia percaya orang baik lagi banyak dari orang tak berapa baik kat luar sana. Biaq pi lah kat dia. (Owh sorry. Off topic lagi. Marah sungguh kowt gua kat dia).

Back to the issue.

Mengenai hipotesis #2  ini, tak begitu ramai orang yang setuju. Sebab mengikut kajian budaya terhadap pesanan orang tua-tua Melayu, mereka cenderung untuk melarang (jangan itu, jangan ini..) dan mengaitkan dengan benda negative. Contohnya:

"Bertuah engkau, Siti,"- Mak Esah, 68 tahun.  Kejap. Sape yang bertuah ni, woi !!

“jangan menyanyi di dapur, nanti dapat suami tua” – gua rase Siti Nurhaliza selalu nyanyi kat dapur kowt masa dia anak dara dulu. Miahahaha~

Atau

Jangan potong kuku di waktu malam,nanti kena kejar dengan harimau” – seriously, wadepak?

So, teori “Jangan jadi pengapit, nanti lambat kahwin” tu lebih serasi dan selesa untuk diterima oleh orang Melayu. Cuba orang zaman-zaman dulu cakap, “Sape jadi pengapit, nanti dia akan kahwin dengan putera raja,” . Gua yakin, aci kerat jari la, ramai awek-awek yang dara, mahupun makcik-makcik tak berapa nak dara, akan  berebut-rebut nak jadi pengapit dalam majlis kahwin. Heh.

Okay. Faktor utama gua terima teori ini adalah sebab,  bagi gua yang berfikiran lebih kepada praktikal ni, semakin kerap anda jadi pengapit, semakin ramai orang anda akan jumpa. Semakin ramai peminat (especially yang single-single la). Semakin pandai anda bersolek. Semakin banyak pengetahuan anda dalam bergaya. Dan apabila banyak kali tengok orang lain kahwin, semakin menebal keinginan ingin berkahwin derang. Menjadikan, semakin cerah peluang derang untuk berkahwin cepat tanpa banyak kerenah.

Bak kata orang, jodoh tu “berjangkit”. Hehe~

Faham ke dua-dua teori? Bagus. Tak faham? Ok, baca balik slow-slow. Insyallah akan faham la.

Tahniah Dato! Gua ni jew tak kawen-kawen lagi. Tsk tsk tsk..

Conclusion:
As conclusion, yang mampu gua rumuskan adalah , cepat atau lambatnya jodoh sebenarnya terletak di tangan Tuhan. Dan jodoh tiada kaitan pun sebenarnya dengan aktiviti menjadi pengapit atau tidak. Contohnya, gua sendiri. Tak pernah jadi pengapit pun. Tapi sampai sekarang gua tak kahwin-kahwin lagi. Usia dah lanjut kowt. Bhahaha.

Dan mengenai Makcik X yang gua cerita awal-awal tadi tu, even sampai hari ni pun anak dara dia yang cun tu tak kawin-kawin lagi. Tolol~

Walaupun jodoh tu hak Tuhan,usaha tu kena ada la jugak.  Dan jangan terlalu memilih (choosy) pulak. Karang jadi andartu baru tahu. Hehe~

Lagi satu, jangan amal peel macam ex gua. Gua terang-terang ajak dia bertunang and kawin dengan gua, then dia pulak bagi macam-macam alasan, nak tangguh la. Itu la . Ini la. Dan dia ulang ayat, “kalau ada jodoh kita, akan ada la..”

The truth is, yang dia cakap tu betul. Gua tak bangkang. Cuma, bagi gua personally, jodoh apa ke mende namenye kalau  x ade usaha. Atau lebih tepat lagi, tak nak fight for it. Jodoh kepala hot dia ! Gua ajak dia kawin sungguh-sungguh, dia boleh jawab camtu. Skali gua acah cakap nak kawin dengan org lain, dia terus cakap semua lelaki jahat . Penipu. Then, terus try komit suicide, potong tangan pakai pisau. Tak munasabah langsung. Lembu kerbau pun tak amal perangai demikian.Sengal.

Kalau umur budak baru lepas SPM, gua boleh terima la sebab mungkin belum cukup matang lagi. Ni dah nak jadi mak orang dah, still buat perangai macam gitu. Gua pun naik heran. (facepalm).

Jodoh. Jenis yang banyak songeh, memang lambat la. Jenis yang tak banyak peel,jenis dengar cakap mak cepat la jodoh dia.


Owh. Off topic again. Terribly sorry.

…..

Erm..

Biarlah.. Xde mood la..

Yang penting, gua nak cakap, “Jadi pengapit or tak jadi pengapit, sebenarnya tak ade effect pon dalam kecepatan or kelambatan jodoh korang”.

If korang nak jodoh cepat, berusahalah ke arahnya. Jangan banyak songeh. Jangan buat peel. Jangan jual mahal. Above all, kalau cari jodoh tu, carilah jodoh yang boleh membahagiakan dan menjamin masa depan korang. Then, kalau saling boleh bertoleransi dan terima kelebihan dan kekurangan masing-masing, barulah hubungan tu menjadi dan bahagia. Carilah keredhaan Tuhan. Tu pokoknya.

Gua doakan yang mana masih belum bertemu jodoh, supaya akan kahwin cepat-cepat dan yang mana dah bertemu jodoh tu, semoga cepat mendapat bebbi (baby) dan semoga jodoh korang dengan pasangan korang berpanjangan. Amin.

Sekian,harap korang boleh terima pendapat gua.

Thanks for dropping by and reading this entry.

This is Mejah. Out.

If you excuse me, gua nak gi troll ex gua tu. Siap dia!

Wanita. Hiasan dunia. Seindah hiasan adalah wanita yang cun. Eh, salah .. Yang solehah.
(Gambar hiasan semata-mata)

Additional info:

For those who’s want more infos and the extra miles..


  • http://halaqah.net/v10/index.php?topic=7827.20
  • http://riesha-ariesha.blogspot.com/2010/08/pengapitlambat-kahwin-ke-cepat-kahwin.html
  • http://nudabuffy.blogspot.com/2012/03/jadi-pengapit-kahwin-lambat-mitos-je.html
  • http://www.google.com.my/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Faj-the-mommy.blogspot.com%2F2012%2F02%2Fjadi-pengapit-kahwin-lambat.html&ei=z1WkUJbOAc_qrQfdgIGwCA&usg=AFQjCNEwQZwcj6CRunlahb0ejkN80UAXeA&sig2=Ge6CrB60lms0ofP4eT1OvA
  • http://www.google.com.my/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDUQFjAC&url=http%3A%2F%2Fnurulainlatif.blogspot.com%2F2012%2F07%2Fpengapit-oh-pengapit.html&ei=z1WkUJbOAc_qrQfdgIGwCA&usg=AFQjCNEj0PTwRlxJ06MKCHJB7csRlG24Fg&sig2=NAsfPIpDBM4ivTifAnZIEg

Monday, 5 November 2012

Definition of GOMO KELATE GOMO


A local Kelantanese girl, supporting for her favourite team. Not my  Japanese friend, mind you!

Recently, a friend of mine from Japan asked me, what is “gomo Klate gomo”?

Surprised with the question, I asked her back, from where she heard that term.

She said, she have few facebook friends back in Malaysia and they were talking about it. She also said that, from what she saw in the internet, she knew that the term “Gomo Klate Gomo” have something to do with a local football club in Malaysia. However, she couldn’t find the actual meaning of the term, thus she seek for my help.

So, as a responsible Kelantanese, I explained to her the real meaning of the term, and she was very satisfied with it.

That event made me ask myself, “why don’t she just search the meaning herself using the internet?”

So later, I tried to search the meaning of the term from the internet myself, but I came across nothing.  Therefore, I posted this entry just to explain to people around the world, who wonder, what is term “gomo Klate gomo” all about.

Short video of "Gomo Kelate Gomo" chants at Catalunya, Spain.

Yet, the funny thing is , another friend of mine shared a video from youtube, showing some people in Catalunya, Spain used the same phrase and made a song out of it. And honestly, I found it was quite catchy and quite good. Furthermore, some Spaniards and other foreign people (who are not Malaysian) posted questions at the comment section, asking “what does it actually means?”


Gentlemen, trolling other people is good. Trust me on this. Haters gonna hate.

Ladies and gentlemen , let me ease your burden. Here’s your answer.

  •          The term “gomo Klate gomo “ (or gomo Klate gomo, gomo Kelantan gomo) is a cheer (chants) to the Kelantan FA football team.
  •          Kelantan FA, which also known as “the Red Warriors”, is a football team, based in Kota Bharu, Malaysia.
  •         If Arsenal have the cheer saying, “Come on you Gunners”, which abbreviation is “COYG” , Liverpool have “You will never walk alone”, (YNWA), and Manchester United have “ Glory glory Man United”, (GGMU). Same as Kelantan, they have “Gomo Klate gomo”, (GKG).
  •         Linguistically, “gomo Klate gomo “ literally means “ Fight Kelantan Fight”. You almost can”t find the actual meaning of the word “Gomo” in normal Malay language dictionary , as it is a local Malay-Kelantanese slang.
  •        To some extent, “Gomo Klate gomo” will also means “Keep on fighting, Kelantan ! Keep on fighting !” , depending on the situation.

Hope this short entry helps you guys out there.

Now that you already understand the term, let us all shout it out loud;

Gomo Klate Gomo !!!



Thanks for reading and drop by.

This is Mejah. Out .

p/s: sorry lah gua tules entri bahasa mat salleh. Gua taw bnyk grammatical error. Gua bukan terrer sgt pun bahasa mat salleh ni. Siket-siket boleh la. Nak mintak tolong awek yang terrer BI tolong check, gua xde awek yang jenis tu. Oh, lupa.. Gua mana ade awek.. Thehehe..  Sesajew je wat entry ni. Coz kalu org bukan org Mesia nak cari definition bagi terma Gomo Klate Gomo tu, x de sumber lain. So, gua guna platform totallymejah ni lah utk sebarkan maksud terma tu.

Harap korang x kesah. (wink~wink)


Wednesday, 24 October 2012

Bebelan Yaya: Sindrom Balak Handsome, Awek Tak Cun & Awek Cun , Balak Tak Handsome


Salam sejahtera.

[ Makluman ]

<Entry ini telah ditambah sedikit sebanyak oleh Mejah sendiri sebab ada beberapa orang komen entri kali ni isi tak banyak.Tak cukup. Tak puas. So, trimas atas teguran ikhlas anda,Mejah dah tambah siket-siket dari pandangan Mejah (tulisan gua kaler Hijau, gitu!). Harap anda berpuas hati. And to Cik Yaya, jgn kecik hati. U've done a good job. Tq~>

Beauty and the fat guy. This is what I'm talking about ! Nailed it !

Mejah demam, so dia bagi peluang bagi Yaya menulis bagi pihak dia. Okey lah tu. Sekurang-kurangnya, daripada korang duduk baca tulisan seorang warga Adam sahaja, apakata cuba korang baca dari pandangan Yaya pula, seorang wanita.  Boleh dikatakan, Yaya ni  macam alter ego Mejah la. Chewah.

Siapa Yaya? Nama macam watak dalam cerita Boboboi ? Ha yelah tu. Mejah tak kasi Yaya pecahkan rahsia. Tapi, yang penting, Yaya ni bukan awek Mejah. Bukan ex Mejah. Yaya cuma kawan Mejah. Taklah rapat sangat. Cuma selalu melakukan blog walking ke merata-rata dan pernah singgah di totallymejah – dan pernah berbahas sakan dengan Mejah tentang isu-isu chauvinism.

Yaya- Bukan Gambar Sebenar. Hehehe~
Maaflah jika Yaya tak mampu berceloteh seperti Mejah, sebab Yaya sendiri pun tak selalu berblog. Dulu rajin la. Kemudian, da stop da. Ade reason Yaya sendiri untuk menarik diri dari arena blogging ni. So, bila Mejah cakap dia demam, Yaya pun mensuggest kan diri Yaya untuk menulis untuk pihak Mejah. Melepas rindu menulis blog.

Maybe Mejah tengah pening kowt. Tu pasal dia bagi Yaya buat entri kali ni. Hehehe~

Enjoy !!

****************************************************************

Yaya Menulis: Gejala Beauty And The Beast / Handsome And The Ugly dalam masyarakat Malaysia (Versi 2.0- Updated)

Gambar hiasan. Tiada sebarang komen. Ehem.

Tak dinafikan, dari dulu sampai sekarang kita sering disajikan oleh cerita cinta bertema diatas. Bagi Yaya bukan apa, kes-kes sebegini memang berlaku di hadapan mata Yaya sendiri.

Yaya masih ingat,masa itu Yaya keluar bersama seorang kawan di sebuah mall di ibu kota. Sedang Yaya dan kawan Yaya tu sedang syok window shopping (sebab time tu dekat hujung bulan, so gaji tak masuk lagi), tiba-tiba adalah seorang mamat yang menegur kawan Yaya.

Yaya hanya senyum kambing. Hanya ushar dia atas-bawah-atas bawah . Tak kacak pun orangnya. Dressing nya pula biasa-biasa saja. Yaya ingat yang awalnya si mamat tu nak mengurat kawan Yaya yang sorang ni- iyelah, kawan Yaya ni kan cantik macam Yaya juga, tapi selepas mamat tu blah dari situ, kawan Yaya beritahu Yaya yang si mamat tu sebenarnya tengah tunggu GF dia.

So , Yaya dengan kawan Yaya pun meneruskan lah program window shopping kita orang tu dan selepas hampir 4 jam yang amat singkat tu, Yaya pun rasa kering tekak dan nak merasa sedikit rangsangan kafien kepada otak Yaya. Lalu, Yaya pun ajak la kawan Yaya tu turun minum Starbucks .

The Coffee experience- Yaya suka mocha !! Wohooo~

Tengah Yaya seronok sedut ice blended mocha Yaya tu, tiba-tiba lalulah mamat yang tegur member Yaya tadi dengan GF dia. Wallawei~ GF mamat tu cun gila. Kiok ! Kalau nak banding dengan Yaya sendiri la kan, nilai 10 orang Yaya yang cantik ni baru standing dengan minah yang sorang tu.

Yaya pandang betul-betul mamat yang jalan berpegangan dengan minah tu, takut-takut tersalah orang ke apa kan, memang mata Yaya tak salah. In fact, kawan Yaya pun mengesahkan yang mamat tu adalah kawan dia.

“Ha’a. Tu la si Azim tadi. Tak sangka pulak awek dia mantop gila.” kawan Yaya

Betul. Terkejut dinosaur la kami berdua sepanjang hari tu. Lupa kedai mana yang ada banyak offer. Lupa segala kupon percuma. Lupa segala benda. Buntu.  Memikirkan beberapa perkara.

“Kenapa minah tu pilih mamat tak hensem jadi balak dia? ”

“Ada something wrong ke dengan otak si minah cun tu? ”

“Betul ke minah tu awek mamat tu? Bukan kazen ? Kakak? Nenek? ”

Nasib baik Yaya ada BF. BF Yaya pun tak lah teruk sangat (tak boleh cakap BF Yaya hensem, sebab dia selalu perasan dia jambu~Hehehe ). Lagi hensem la dari mamat tu. Iyelah, logiknya. Jika minah cun macam tu sekali pun, balak dia biasa-biasa saja, Yaya yang cantik biasa-biasa ni ,balak Yaya mesti lagi kurang hensem dari mamat tu kan? Tapi BF Yaya hensem !! That’s why bila Yaya fikir-fikir balik, tu Yaya sayang BF Yaya tu.

"You, kenapa awek yang lawa tu boyfriend dia tak handsome? Better awek tu pilih I, kan?" - Gambar hiasan.

Infact, Mejah pun pernah cerita pada Yaya. Masa tu dia keluar dengan ex dia. Then, tengah dia jalan-jalan dengan ex dia tu, ex dia ushar satu dua pasangan orang kapel ni. Pastu ex dia tanya dia,

 “You.. Balak tadi tu handsome.. Tapi awek dia biasa-biasa je la..Kenapa ek?”

But,bagi Yaya, personally, nak je Yaya tanya soalan tu pada ex Mejah tu.

“Awak. Awak nampak cantik. Apsal awak terima Mejah jadi BF awak?”

Sebab.. Mejah tak hensem pun. <-- Sori Mejah. Hehehe~ <--- Yaya. Ex aku marah ko tulis part ni. Haha.

Tapi, Yaya pun tak boleh nak cakap lebih-lebih sebab Yaya tak pernah tengok ex Mejah tu depan-depan. Kalau setakat tengok gambar di FB atau Tumblr tu,pernah la juga stalk. Tapi, semua itu boleh diedit. Boleh diubah. Basic bagi perempuan nowadays. Kalau tak betul, tak lah Yaya beria-ia mintak papa Yaya hantar Yaya ke kelas komputer semata-mata untuk belajar mengedit gambar! Hehehe~

Okey. Sebelum Yaya terus mengarut , baik Yaya ikut format totallymejah, SnS (Short n Simple).

  • ·      Sejauh mana kebenarannya
Sape nak makwe dia ratu cantik? Hehehe~

Sejujurnya, rata-rata pasangan yang Yaya perhatikan, tak semua macam tu.So gejala Beauty and The Beast ni,bagi Yaya masih pada kadar yang normal dan masih terkawal. Biasanya, Yaya lebih suka tengok pasangan yang dah berkahwin, kerana bagi Yaya,pasangan bercouple tu bukannya jaminan. Couple budak-budak zaman sekarang hanyalah trend. Dan Yaya yakin, jika Yaya tanya budak-budak muda yang sedang berkepit sana sini tu, rata-rata akan cakap yang dia orang tak pasti sama ada mereka akan berkahwin dengan pasangan masing-masing atau tidak. Masih mentah dan tak matang lagi. Infact, topap pun pakai duit PTPTN atau duit mak bapak, apatah lagi merancang dengan lebih jauh tentang masa depan.

Yang Yaya nak rumuskan, memang terdapat pasangan yang Beauty and The Beast ni dalam masyarakat, tetapi tak semua macam tu.  Ada saja pasangan yang sama-sama cantik dan sama-sama  buruk. Macam Yaya, sama cantik dengan boyfriend Yaya tu. Hehehe~’

  • Kenapa ia berlaku?
Mungkinkah kerana, yang tak handsome dan tak lawa itu menjanjikan masa depan yang lebih cerah? - Gambar hiasan.


Kebanyakkan yang Yaya jumpa, yang tak berapa kisah pasal rupa ni adalah pasangan yang dah banyak pengalaman dalam bercinta. Yang dah pernah punya pasangan yang lawa / handsome tetapi di kecewakan oleh pasangan mereka. Yang pernah ada boyfriend handsome tetapi mereka sengkek dan tak berduit. Yang pernah ada girlfriend lawa tetapi kaki kikis mahupun jenis playgirl. Atau mereka banyak termakan budi dari insan-insan yang rupa tak seberapa itu. 

Hal-hal macam inilah yang buatkan mereka tak kisah sangat tentang rupa dalam memilih pasangan mereka. Rupa bukanlah faktor utama mereka memilih pasangan,tetapi kualiti yang ada pada pasangan mereka, itu yang lebih mereka pentingkan.

Kawan-kawan Yaya yang cantik-cantik pun ada yang ada suami yang tak berapa handsome. Tapi, dia orang hidup bahagia sebab cik abam dia tu orang semua jenis yang ada duit punya orang. Ingat-ingat balik, masa dia orang belajar sama dengan Yaya di university dulu, boyfriend masing-masing semua jenis yang tak nak kalah tahap handsomenya. But, when it comes to marriage, mereka cari yang dapat jamin kehidupan mereka dan kehidupan anak-anak mereka di masa hadapan.

Jessica Alba pun, kalau di buang kulitnya, rupa dalam dia sama saja macam  Yaya yang dibuang kulit muka ! Ouch !

Mereka kembali pada basic : Beauty is only a skin deep and doesn’t last forever.

Sebab itu, mereka tak kisah suami/isteri mereka tak sekufu dengan mereka dari segi rupa, asalkan hidup mereka tenang,senang dan masa depan mereka cerah.

Antara reason lain adalah, mereka jatuh cinta bukan sebab rupa. Tapi personality pasangan mereka. Yang Yaya tahu, kebanyakkan lelaki yang tak kacak di luar sana amat hebat dalam bab-bab mengayat awek ni. Sweetalker bak kata orang. Skill power. So, budak-budak perempuan yang comel dan innocent akan mudah terpedaya dengan mereka-mereka yang macam ini.

And sometimes, bagi lelaki, kalau perempuan tu ada bakat special, mereka akan suka. Hal ini termasuklah bakat dalam bersukan eg: futsal / basketball, skill yang tahap  gaban dalam bermain gitar, pandai dalam bab-bab komputer, tahu segala benda berkaitan bola sepak atau sekadar mempunyai bakat yang melampau-lampau terer nya dalam bidang masakan. Get it?

Anzalna atau Neelofa? Yaya suka Anzalna. Mejah pilih Neelofa. Anda bagaimana?
Then,again. Another good reason is because, lain orang , lain taste. Macam mat salleh selalu cakap tu, “beauty is in the eyes of the beholder. Senang cakap, maybe minah/ balak tu sangat lawa di mata seseorang,but di mata orang lain, tak lawa sangat, or worse, tak lawa langsung. Contohnya, si Mejah ni suka sangat Cik Neelofa tu, kononnya cun hot abes la bagi dia, but bagi Yaya, Siti Saleha lagi lawa. Or Anzalna ke, kan? Cik Neelofa kamu tu tak lawa, la Mejah ! <--- Yaya, Neelofa lagi lawa , la!
  • Conclusion

Natijahnya, sindrom beauty and the beast ni memang ada dalam masyarakat Malaysia. Tapi, selagi mereka saling bahagia berdua, tak perlu la kita nak sakit hati. Kalau ternampak minah cun jalan-jalan berkepit dengan boyfriend dia yang tak berapa nak handsome tu, biarkan sajalah. Tak perlu tanya diri sendiri, adakah si minah tu buta atau rabun jauh kerana memilih mamat tu sebagai pacar dia.Tak perlu sakit hati dan bertanya, kenapa mamat handsome tu pilih minah yang tak lawa tu sebagai girlfriend dia dan bukan anda yang jauh lagi cun dan lawa? Hentikanlah .


"Will you love me , even with my darkside?"
Darkside- Kelly Clarkson.



.:: Jap Yaya. Mejah Nak Menambah ::.

Jangan cakap korang deny benda ni la. Coz aku pun camtu. Tapi, kalu korang tak  skeptikel cam  gelagat tukang masak kat atas, gua salut korang! Hup-Hup !

Personally, bagi Mejah- beauty is not everything. Coz, gua ada travel ke sebahagian tempat dalam dunia ni dan jumpa macam-macam orang. Semua manusia dijadikan Tuhan cantik-cantik dan handsome-handsome belaka. Cuma , sejak kecik, kita dididik yang cantik dan handsome itu adalah model. Yang gojes dan cun itu penyanyi, pelakon. 

Sampaikan, ada minah tu cakap kat gua, dia diet dan nak kuruskan badan dia kaw-kaw semata-mata sebab nak jadi model. Gua tanya dia, apa sebab dia nak jadi model. Dia hanya cakap, sebab model tu orang yang lawa-lawa. Dan semua perempuan nak jadi model. Gua diam. Tak cakap apa-apa. Sebab gua tak nak bergadoh dengan dia. Biarlah dia bahagia dengan kehidupan dia.

Yang minah tu tak tahu, gua pun ada kawan yang jadi model. Model iklan syampoo kereta sebetulnya. Dan dia jadi model syampoo tu pun sebab nasib dia baik. Sebab dia tak lawa pun.(Bagi gua la, kan?) Tapi da rezeki dia, kan? Tokey syampoo keta tu suka tengok senyuman dia. Biarlah. Gua bangga ada kawan model syampoo keta. Heh.

The point is, cantik atau handsome nya kita, tak bermakna jika orang yang kita sayang tu, tengok kita dan rasa nak tapak-tapak muka kita dengan kaki dia. Pointless. Tak kisah la korang selawa dan seseksi Rosie Huntington-Whiteley (alah, makwe Transformers yang baru tu) sekalipun, tak bermakna kalau balak korang tak lalu nak tengok anda. 

Rosie Huntington : Pergh.. meleleh beb.. Da la cun.. Speaking slang British.. Model VS plak tu,.. Owh.. Owh..

Baik korang muka biasa-biasa saja, tapi bila suami/ orang yang sayang anda tengok korang, derang rasa nak belai , nak pelok dan nak sayang korang, kan? Bukan gua nak cakap, semua orang kena jadi buruk dan tak lawa/hensem, tapi kalau korang rasa korang tak lawa /tak hensem, tak bermakna korang harus merendah diri. Tidak. Perangai tu kena jaga. Mulut tu lazer (sarcasm) skali skala takpe, tapi jangan mulut hudoh (a.k.a mulut takde lesen dalam memburuk dan membusukkan orang).

Janganlah orang kutuk; "Perangai sama buruk dengan muka" or "Harap muka je lawa,perangai epic fail" or "dah la perasan comel, mulut pulak longkang". Sebab, gua pernah jumpa dan bergaul spesis-spesis ni; yang perasan cun dan mulut tak berlapik bila marah- yang buatkan gua pikir, baik tak payah ada bini lawa tapi perangai dan mulut hampeh. Apa guna kita cun, tapi sebab perangai kita yang tak berapa munasabah tu, orang tak respect pada kita. Kan?

Avatar Cik Fatt ; Flaunder the Fish.  Comel. Hik hik.

Bak kata Cik Fatt, sorang member gua, dea cakap-

Quote:


"Ye la..dari mne wujud perkataan ugly? Hodoh...tu sume rekaan mnusia sejagat...
Sbb mata diorang x brknan..terus ckp hodoh
N d fact is..God creates each of u beautifully in His eyes..spe kite nk ckp..Hodoh~"


Unquote:

Tentang bab yang si Fatt tules kat atas tu,korang pikirla sendiri. Memasing da besar, kan? Takkan nak jadi cam budak Emaresem- nak kena suap segala benda.

Bagi Mejah,dalam bab Beauty and The Beast ni, biarlah derang tak lawa. Tak sekufu dalam bab paras rupa ni, tapi bila derang bersama, derang bahagiaBA-HA-GI-YA. Paham? Derang happy. Masa depan derang terjamin. Gua lagi happy lagu tu. 

Kalu dapat yang cun, yang handsome sebagai pasangan hidup tu, kira bonus la. Syukur. Sebab yang penting, kebahagiaan- sekarang dan masa depan yang tyerjamin.Janji dapat restu ayah ibu. Baru berkat perkahwinan tersebut. Insyallah.

.:: Mejah habis tambah, back to Yaya ::.



Sebagai akhir kata, Yaya nak share something yang Mejah tulis di status Wassap dia,

“True love is the ability to love some1 just the way they are and at the same time, the ability to admit own mistake and weakness

“Cinta sejati adalah kemampuan untuk menyintai seseorang dengan sekadar siapa dia dan pada masa yang sama, kemampuan untuk mengakui kesalahan dan kelemahan diri sendiri”

So. Korang rasa korang  nak boyfriend/girlfriend yang lagi handsome/lawa dari yang sekarang? Cuba take a step back, and think, korang cantik dan lawa sangat ke sebenarnya? Bersyukurlah ada orang yang sayang korang dengan sepenuh jiwa tu. Jangan menyesal di kemudian hari.

"If you left your lover because you found someone better than him/her, that person you found MAY left you afterwards for someone who are better than you. It’s karma."

Remember that. It happened to Yaya before. Hehehe~

Thanks tau sebab sudi baca tulisan Yaya.

Yaya

Salam sayang.

This is Yaya. Muaahkz. <3


P/s- memang betul, rupa taklah penting. Bak kata mak, hati yang suci dan murni memang sukar dicari. Tapi, sanggupkan anda menatap rupa suami/isteri yang tak berapa kacak/cantik setiap kali anda bangun tidur untuk next 30 to 40 years after anda kahwin? Tepuk dada, tanya selera!


·