There was an error in this gadget

Wednesday, 24 October 2012

Bebelan Yaya: Sindrom Balak Handsome, Awek Tak Cun & Awek Cun , Balak Tak Handsome


Salam sejahtera.

[ Makluman ]

<Entry ini telah ditambah sedikit sebanyak oleh Mejah sendiri sebab ada beberapa orang komen entri kali ni isi tak banyak.Tak cukup. Tak puas. So, trimas atas teguran ikhlas anda,Mejah dah tambah siket-siket dari pandangan Mejah (tulisan gua kaler Hijau, gitu!). Harap anda berpuas hati. And to Cik Yaya, jgn kecik hati. U've done a good job. Tq~>

Beauty and the fat guy. This is what I'm talking about ! Nailed it !

Mejah demam, so dia bagi peluang bagi Yaya menulis bagi pihak dia. Okey lah tu. Sekurang-kurangnya, daripada korang duduk baca tulisan seorang warga Adam sahaja, apakata cuba korang baca dari pandangan Yaya pula, seorang wanita.  Boleh dikatakan, Yaya ni  macam alter ego Mejah la. Chewah.

Siapa Yaya? Nama macam watak dalam cerita Boboboi ? Ha yelah tu. Mejah tak kasi Yaya pecahkan rahsia. Tapi, yang penting, Yaya ni bukan awek Mejah. Bukan ex Mejah. Yaya cuma kawan Mejah. Taklah rapat sangat. Cuma selalu melakukan blog walking ke merata-rata dan pernah singgah di totallymejah – dan pernah berbahas sakan dengan Mejah tentang isu-isu chauvinism.

Yaya- Bukan Gambar Sebenar. Hehehe~
Maaflah jika Yaya tak mampu berceloteh seperti Mejah, sebab Yaya sendiri pun tak selalu berblog. Dulu rajin la. Kemudian, da stop da. Ade reason Yaya sendiri untuk menarik diri dari arena blogging ni. So, bila Mejah cakap dia demam, Yaya pun mensuggest kan diri Yaya untuk menulis untuk pihak Mejah. Melepas rindu menulis blog.

Maybe Mejah tengah pening kowt. Tu pasal dia bagi Yaya buat entri kali ni. Hehehe~

Enjoy !!

****************************************************************

Yaya Menulis: Gejala Beauty And The Beast / Handsome And The Ugly dalam masyarakat Malaysia (Versi 2.0- Updated)

Gambar hiasan. Tiada sebarang komen. Ehem.

Tak dinafikan, dari dulu sampai sekarang kita sering disajikan oleh cerita cinta bertema diatas. Bagi Yaya bukan apa, kes-kes sebegini memang berlaku di hadapan mata Yaya sendiri.

Yaya masih ingat,masa itu Yaya keluar bersama seorang kawan di sebuah mall di ibu kota. Sedang Yaya dan kawan Yaya tu sedang syok window shopping (sebab time tu dekat hujung bulan, so gaji tak masuk lagi), tiba-tiba adalah seorang mamat yang menegur kawan Yaya.

Yaya hanya senyum kambing. Hanya ushar dia atas-bawah-atas bawah . Tak kacak pun orangnya. Dressing nya pula biasa-biasa saja. Yaya ingat yang awalnya si mamat tu nak mengurat kawan Yaya yang sorang ni- iyelah, kawan Yaya ni kan cantik macam Yaya juga, tapi selepas mamat tu blah dari situ, kawan Yaya beritahu Yaya yang si mamat tu sebenarnya tengah tunggu GF dia.

So , Yaya dengan kawan Yaya pun meneruskan lah program window shopping kita orang tu dan selepas hampir 4 jam yang amat singkat tu, Yaya pun rasa kering tekak dan nak merasa sedikit rangsangan kafien kepada otak Yaya. Lalu, Yaya pun ajak la kawan Yaya tu turun minum Starbucks .

The Coffee experience- Yaya suka mocha !! Wohooo~

Tengah Yaya seronok sedut ice blended mocha Yaya tu, tiba-tiba lalulah mamat yang tegur member Yaya tadi dengan GF dia. Wallawei~ GF mamat tu cun gila. Kiok ! Kalau nak banding dengan Yaya sendiri la kan, nilai 10 orang Yaya yang cantik ni baru standing dengan minah yang sorang tu.

Yaya pandang betul-betul mamat yang jalan berpegangan dengan minah tu, takut-takut tersalah orang ke apa kan, memang mata Yaya tak salah. In fact, kawan Yaya pun mengesahkan yang mamat tu adalah kawan dia.

“Ha’a. Tu la si Azim tadi. Tak sangka pulak awek dia mantop gila.” kawan Yaya

Betul. Terkejut dinosaur la kami berdua sepanjang hari tu. Lupa kedai mana yang ada banyak offer. Lupa segala kupon percuma. Lupa segala benda. Buntu.  Memikirkan beberapa perkara.

“Kenapa minah tu pilih mamat tak hensem jadi balak dia? ”

“Ada something wrong ke dengan otak si minah cun tu? ”

“Betul ke minah tu awek mamat tu? Bukan kazen ? Kakak? Nenek? ”

Nasib baik Yaya ada BF. BF Yaya pun tak lah teruk sangat (tak boleh cakap BF Yaya hensem, sebab dia selalu perasan dia jambu~Hehehe ). Lagi hensem la dari mamat tu. Iyelah, logiknya. Jika minah cun macam tu sekali pun, balak dia biasa-biasa saja, Yaya yang cantik biasa-biasa ni ,balak Yaya mesti lagi kurang hensem dari mamat tu kan? Tapi BF Yaya hensem !! That’s why bila Yaya fikir-fikir balik, tu Yaya sayang BF Yaya tu.

"You, kenapa awek yang lawa tu boyfriend dia tak handsome? Better awek tu pilih I, kan?" - Gambar hiasan.

Infact, Mejah pun pernah cerita pada Yaya. Masa tu dia keluar dengan ex dia. Then, tengah dia jalan-jalan dengan ex dia tu, ex dia ushar satu dua pasangan orang kapel ni. Pastu ex dia tanya dia,

 “You.. Balak tadi tu handsome.. Tapi awek dia biasa-biasa je la..Kenapa ek?”

But,bagi Yaya, personally, nak je Yaya tanya soalan tu pada ex Mejah tu.

“Awak. Awak nampak cantik. Apsal awak terima Mejah jadi BF awak?”

Sebab.. Mejah tak hensem pun. <-- Sori Mejah. Hehehe~ <--- Yaya. Ex aku marah ko tulis part ni. Haha.

Tapi, Yaya pun tak boleh nak cakap lebih-lebih sebab Yaya tak pernah tengok ex Mejah tu depan-depan. Kalau setakat tengok gambar di FB atau Tumblr tu,pernah la juga stalk. Tapi, semua itu boleh diedit. Boleh diubah. Basic bagi perempuan nowadays. Kalau tak betul, tak lah Yaya beria-ia mintak papa Yaya hantar Yaya ke kelas komputer semata-mata untuk belajar mengedit gambar! Hehehe~

Okey. Sebelum Yaya terus mengarut , baik Yaya ikut format totallymejah, SnS (Short n Simple).

  • ·      Sejauh mana kebenarannya
Sape nak makwe dia ratu cantik? Hehehe~

Sejujurnya, rata-rata pasangan yang Yaya perhatikan, tak semua macam tu.So gejala Beauty and The Beast ni,bagi Yaya masih pada kadar yang normal dan masih terkawal. Biasanya, Yaya lebih suka tengok pasangan yang dah berkahwin, kerana bagi Yaya,pasangan bercouple tu bukannya jaminan. Couple budak-budak zaman sekarang hanyalah trend. Dan Yaya yakin, jika Yaya tanya budak-budak muda yang sedang berkepit sana sini tu, rata-rata akan cakap yang dia orang tak pasti sama ada mereka akan berkahwin dengan pasangan masing-masing atau tidak. Masih mentah dan tak matang lagi. Infact, topap pun pakai duit PTPTN atau duit mak bapak, apatah lagi merancang dengan lebih jauh tentang masa depan.

Yang Yaya nak rumuskan, memang terdapat pasangan yang Beauty and The Beast ni dalam masyarakat, tetapi tak semua macam tu.  Ada saja pasangan yang sama-sama cantik dan sama-sama  buruk. Macam Yaya, sama cantik dengan boyfriend Yaya tu. Hehehe~’

  • Kenapa ia berlaku?
Mungkinkah kerana, yang tak handsome dan tak lawa itu menjanjikan masa depan yang lebih cerah? - Gambar hiasan.


Kebanyakkan yang Yaya jumpa, yang tak berapa kisah pasal rupa ni adalah pasangan yang dah banyak pengalaman dalam bercinta. Yang dah pernah punya pasangan yang lawa / handsome tetapi di kecewakan oleh pasangan mereka. Yang pernah ada boyfriend handsome tetapi mereka sengkek dan tak berduit. Yang pernah ada girlfriend lawa tetapi kaki kikis mahupun jenis playgirl. Atau mereka banyak termakan budi dari insan-insan yang rupa tak seberapa itu. 

Hal-hal macam inilah yang buatkan mereka tak kisah sangat tentang rupa dalam memilih pasangan mereka. Rupa bukanlah faktor utama mereka memilih pasangan,tetapi kualiti yang ada pada pasangan mereka, itu yang lebih mereka pentingkan.

Kawan-kawan Yaya yang cantik-cantik pun ada yang ada suami yang tak berapa handsome. Tapi, dia orang hidup bahagia sebab cik abam dia tu orang semua jenis yang ada duit punya orang. Ingat-ingat balik, masa dia orang belajar sama dengan Yaya di university dulu, boyfriend masing-masing semua jenis yang tak nak kalah tahap handsomenya. But, when it comes to marriage, mereka cari yang dapat jamin kehidupan mereka dan kehidupan anak-anak mereka di masa hadapan.

Jessica Alba pun, kalau di buang kulitnya, rupa dalam dia sama saja macam  Yaya yang dibuang kulit muka ! Ouch !

Mereka kembali pada basic : Beauty is only a skin deep and doesn’t last forever.

Sebab itu, mereka tak kisah suami/isteri mereka tak sekufu dengan mereka dari segi rupa, asalkan hidup mereka tenang,senang dan masa depan mereka cerah.

Antara reason lain adalah, mereka jatuh cinta bukan sebab rupa. Tapi personality pasangan mereka. Yang Yaya tahu, kebanyakkan lelaki yang tak kacak di luar sana amat hebat dalam bab-bab mengayat awek ni. Sweetalker bak kata orang. Skill power. So, budak-budak perempuan yang comel dan innocent akan mudah terpedaya dengan mereka-mereka yang macam ini.

And sometimes, bagi lelaki, kalau perempuan tu ada bakat special, mereka akan suka. Hal ini termasuklah bakat dalam bersukan eg: futsal / basketball, skill yang tahap  gaban dalam bermain gitar, pandai dalam bab-bab komputer, tahu segala benda berkaitan bola sepak atau sekadar mempunyai bakat yang melampau-lampau terer nya dalam bidang masakan. Get it?

Anzalna atau Neelofa? Yaya suka Anzalna. Mejah pilih Neelofa. Anda bagaimana?
Then,again. Another good reason is because, lain orang , lain taste. Macam mat salleh selalu cakap tu, “beauty is in the eyes of the beholder. Senang cakap, maybe minah/ balak tu sangat lawa di mata seseorang,but di mata orang lain, tak lawa sangat, or worse, tak lawa langsung. Contohnya, si Mejah ni suka sangat Cik Neelofa tu, kononnya cun hot abes la bagi dia, but bagi Yaya, Siti Saleha lagi lawa. Or Anzalna ke, kan? Cik Neelofa kamu tu tak lawa, la Mejah ! <--- Yaya, Neelofa lagi lawa , la!
  • Conclusion

Natijahnya, sindrom beauty and the beast ni memang ada dalam masyarakat Malaysia. Tapi, selagi mereka saling bahagia berdua, tak perlu la kita nak sakit hati. Kalau ternampak minah cun jalan-jalan berkepit dengan boyfriend dia yang tak berapa nak handsome tu, biarkan sajalah. Tak perlu tanya diri sendiri, adakah si minah tu buta atau rabun jauh kerana memilih mamat tu sebagai pacar dia.Tak perlu sakit hati dan bertanya, kenapa mamat handsome tu pilih minah yang tak lawa tu sebagai girlfriend dia dan bukan anda yang jauh lagi cun dan lawa? Hentikanlah .


"Will you love me , even with my darkside?"
Darkside- Kelly Clarkson.



.:: Jap Yaya. Mejah Nak Menambah ::.

Jangan cakap korang deny benda ni la. Coz aku pun camtu. Tapi, kalu korang tak  skeptikel cam  gelagat tukang masak kat atas, gua salut korang! Hup-Hup !

Personally, bagi Mejah- beauty is not everything. Coz, gua ada travel ke sebahagian tempat dalam dunia ni dan jumpa macam-macam orang. Semua manusia dijadikan Tuhan cantik-cantik dan handsome-handsome belaka. Cuma , sejak kecik, kita dididik yang cantik dan handsome itu adalah model. Yang gojes dan cun itu penyanyi, pelakon. 

Sampaikan, ada minah tu cakap kat gua, dia diet dan nak kuruskan badan dia kaw-kaw semata-mata sebab nak jadi model. Gua tanya dia, apa sebab dia nak jadi model. Dia hanya cakap, sebab model tu orang yang lawa-lawa. Dan semua perempuan nak jadi model. Gua diam. Tak cakap apa-apa. Sebab gua tak nak bergadoh dengan dia. Biarlah dia bahagia dengan kehidupan dia.

Yang minah tu tak tahu, gua pun ada kawan yang jadi model. Model iklan syampoo kereta sebetulnya. Dan dia jadi model syampoo tu pun sebab nasib dia baik. Sebab dia tak lawa pun.(Bagi gua la, kan?) Tapi da rezeki dia, kan? Tokey syampoo keta tu suka tengok senyuman dia. Biarlah. Gua bangga ada kawan model syampoo keta. Heh.

The point is, cantik atau handsome nya kita, tak bermakna jika orang yang kita sayang tu, tengok kita dan rasa nak tapak-tapak muka kita dengan kaki dia. Pointless. Tak kisah la korang selawa dan seseksi Rosie Huntington-Whiteley (alah, makwe Transformers yang baru tu) sekalipun, tak bermakna kalau balak korang tak lalu nak tengok anda. 

Rosie Huntington : Pergh.. meleleh beb.. Da la cun.. Speaking slang British.. Model VS plak tu,.. Owh.. Owh..

Baik korang muka biasa-biasa saja, tapi bila suami/ orang yang sayang anda tengok korang, derang rasa nak belai , nak pelok dan nak sayang korang, kan? Bukan gua nak cakap, semua orang kena jadi buruk dan tak lawa/hensem, tapi kalau korang rasa korang tak lawa /tak hensem, tak bermakna korang harus merendah diri. Tidak. Perangai tu kena jaga. Mulut tu lazer (sarcasm) skali skala takpe, tapi jangan mulut hudoh (a.k.a mulut takde lesen dalam memburuk dan membusukkan orang).

Janganlah orang kutuk; "Perangai sama buruk dengan muka" or "Harap muka je lawa,perangai epic fail" or "dah la perasan comel, mulut pulak longkang". Sebab, gua pernah jumpa dan bergaul spesis-spesis ni; yang perasan cun dan mulut tak berlapik bila marah- yang buatkan gua pikir, baik tak payah ada bini lawa tapi perangai dan mulut hampeh. Apa guna kita cun, tapi sebab perangai kita yang tak berapa munasabah tu, orang tak respect pada kita. Kan?

Avatar Cik Fatt ; Flaunder the Fish.  Comel. Hik hik.

Bak kata Cik Fatt, sorang member gua, dea cakap-

Quote:


"Ye la..dari mne wujud perkataan ugly? Hodoh...tu sume rekaan mnusia sejagat...
Sbb mata diorang x brknan..terus ckp hodoh
N d fact is..God creates each of u beautifully in His eyes..spe kite nk ckp..Hodoh~"


Unquote:

Tentang bab yang si Fatt tules kat atas tu,korang pikirla sendiri. Memasing da besar, kan? Takkan nak jadi cam budak Emaresem- nak kena suap segala benda.

Bagi Mejah,dalam bab Beauty and The Beast ni, biarlah derang tak lawa. Tak sekufu dalam bab paras rupa ni, tapi bila derang bersama, derang bahagiaBA-HA-GI-YA. Paham? Derang happy. Masa depan derang terjamin. Gua lagi happy lagu tu. 

Kalu dapat yang cun, yang handsome sebagai pasangan hidup tu, kira bonus la. Syukur. Sebab yang penting, kebahagiaan- sekarang dan masa depan yang tyerjamin.Janji dapat restu ayah ibu. Baru berkat perkahwinan tersebut. Insyallah.

.:: Mejah habis tambah, back to Yaya ::.



Sebagai akhir kata, Yaya nak share something yang Mejah tulis di status Wassap dia,

“True love is the ability to love some1 just the way they are and at the same time, the ability to admit own mistake and weakness

“Cinta sejati adalah kemampuan untuk menyintai seseorang dengan sekadar siapa dia dan pada masa yang sama, kemampuan untuk mengakui kesalahan dan kelemahan diri sendiri”

So. Korang rasa korang  nak boyfriend/girlfriend yang lagi handsome/lawa dari yang sekarang? Cuba take a step back, and think, korang cantik dan lawa sangat ke sebenarnya? Bersyukurlah ada orang yang sayang korang dengan sepenuh jiwa tu. Jangan menyesal di kemudian hari.

"If you left your lover because you found someone better than him/her, that person you found MAY left you afterwards for someone who are better than you. It’s karma."

Remember that. It happened to Yaya before. Hehehe~

Thanks tau sebab sudi baca tulisan Yaya.

Yaya

Salam sayang.

This is Yaya. Muaahkz. <3


P/s- memang betul, rupa taklah penting. Bak kata mak, hati yang suci dan murni memang sukar dicari. Tapi, sanggupkan anda menatap rupa suami/isteri yang tak berapa kacak/cantik setiap kali anda bangun tidur untuk next 30 to 40 years after anda kahwin? Tepuk dada, tanya selera!


·          

Thursday, 4 October 2012

"Sengal"nya mentaliti masyarakat Malaysia : Satu kajian kes (Gangnam style)


Salam sejahtera dan salam satu Mesia.

Maskot totallymejah doing gangnam style. Hehehe~ (biasanya, gua asik gambar awek je gua letak, ye dak?)

For the record, gua bukan kaki K-Pop. Gua bukan peminat drama Korea yang banyak lelaki dia jambu dan suka menangis itu. Gua juga bukan lelaki yang suka tengok awek Korea yang cun macam anak patung menyanyi dan menari seragam dalam bahasa yang gua tak faham. Bukan orang yang menggunakan dana MARA atau duit PTPTN untuk membeli tiket konsert SuJu, T-Ara atau Bigbang. Dan of course, gua bukan seorang yang duduk bersimpuh atas meja study hingga berejam-jam melayan rancangan The Running Man.

Itu bukan gua. Tidak. Pemikiran dan mentaliti gua tak dijajah oleh awek-awek Korea. At least, belum lagi.

Dan gua menulis enrti kali ini bukanlah kerana gua suka sangat lagu Gangnam tu. Tipulah kalau gua cakap dalam fon gua xde lagu tersebut gua download. Ada. Cuma merasa terpanggil untuk meluahkan pendapat dan rasa supaya masyarakat Malaysia yang gua sayang ni, lebih berfikir dan matang bila berhadapan dengan khabar angin di internet or so called “rumors”.

Maybe isu asas dalam entry kali ni (Gangnam hina Islam ?) lewat sket- dah lapuk bak kata sesetengah orang. Tak panas. Masok angin. Tapi xpelah, sebab Gangnam tu bukan benda asas yang ingin gua ketengahkan. Gangnam tu hanya menjadi platform utk gua meluahkan pendapat dan pandangan gua.

Yang menjadi asas utama yang ingin gua ketengahkan adalah cara rakyat Malaysia bertindak balas dengan cerita yang dibawa oleh angin- “rumors”,  yang x berasas, yang mereka x kaji, x teliti tetapi pakai telan dan sebar tanpa sebarang unsur periksa.

Harus diingat, ini bukan sekali gua bercakap tentang isu mentality masyarakat Mesia ni- dari kes pengharaman Starbucks  kerana gelatin babi dan arak rum dalam keknya,kisah mamat Bangladesh jatuh & mati dalam tangki kilang Coca-cola, teori lelaki curang ber IQ rendah, peristiwa STOP KONY 2012 sehinggalah kes ini -  Gangnam menghina Islam.

Okeyh, STP (straight to the point), baru-baru ni gua baru balik dari berlayar- almost 6 bulan di laut. So, dalam sebulan sebelum gua balik, masyarakat dunia tengah hangat dilanda demam Gangnam. Sehinggalah gua balik (mid of Sept 12), and gua investigate, barulah gua taw apa sebenarnya Gangnam style itu. Kira gua tak up to date sangat la pasal Gangnam ni. 

Kejap, korang taw tak apa yang gua tengah citew ni? Infact, nenek gua kat Kampung Dewa Beta Hilir kat Kelantan pun taw apebenda fenomena Gangnam ni. Jgn gitaw gua korang tak taw pulak. Xpe. Yang xpenah taw ape tu Gangnam style, sila layan video bawah ni.

Gangnam style- lagu dan tarian tangan bersilang gaya ala-ala koboi naik kuda kepang. Ah, naik kuda. Bukan kuda kepang.

Baru jew gua nak layan Gangnam style tu, ada plak kazen gua cakap “benda tu haram bang, Gangnam tu bermaksud “Saya nak jadi Yahudi”,”. Gua tepuk dahi. Gua tanya dia balik, “Sape cakap?”. Dia jawab.Internet,”. Gua senyum. Betul lah dia ni tipikal Malaysian. Senang betul percaya pada khabar kat internet. Gua tak salahkan dia. Maybe sebab masyarakat sekeliling dia pun macam tu juga.

Gua pon bukak  FB. Dan seperti yang diberitakan, memang ada makhluk2 yang pakat menyebar “fitnah” bekenaan. Gua tepuk dahi lagi sebab ramai pulak yang share gambar tu. Mengarut betul. Gua investigate lagi, mencari terdapatkah blog-blog atau orang yang menafikan berita palsu tu.Dan nasib baik, tak semua masyarakat Malaysia jahil dalam isu ini- mungkin mereka sebahagian peminat-peminat K-Pop yang ingin mempertahankan “kesucian K-pop" yang mereka minat bagai tu,atau sekadar rakyat Mesia yang seperti gua merasa terpanggil untuk menjernihkan keadaan. Tapi tak kisah lah, kerana mereka tahu, sudah terlalu banyak penipuan di zaman sekarang dan mereka bangkit untuk menegur apa yang tidak tepat, salah,tak berasas atau ringkasnya cerita-cerita “karut”.

This is wot Im talking about. See, I not going to blame the person who created this  "nonsense" first, but I blame those insolent people who irresponsibly spread this s*** out.  Gila publisiti maybe.

Okeyh. Sila teliti fakta-fakta yang ingin diutarakan.

Auta 1: Oppa Gangnam Style Bermaksud  “Saya ingin menjadi Yahudi laknatullah

Fakta 1: Oppa Gangnam Style secara ringkasnya bermaksud “Abang, stail (cara) Gangnam”

Okey. Apa tu Gangnam Style ? Penah tanya Uncle Google dak? Tak pernah? Takpe. Bagi gua cerita. Dari apa yang Makcik Wikipedia bagitaw gua, Gangnam adalah sebuah area di bandar raya Seoul, ibu negara Koria. Specialnya area Gangnam ni adelah kerana area tersebut adalah area masyarakat yang tinggi taraf hidupnya (classy lifestyle).


Ni lah gambar banda raya Seoul, area Gangnam, baq hang !

So, terma “Gangnam style” tu merujuk kepada cara hidup mewah mereka-mereka yang tinggal di area Gangnam. Dan sekonyong-konyongnya menolak dakwaan yang “Oppa Gangnam Style” kunun-kunun nya bermaksud “Saya nak jadi Yahudi”

Tulusnya, lagu ini menceritakan tentang gaya hidup warga Gangnam yang mewah dan menyeru agar mereka tidak mencari "kekayaan palsu". Camtu la lebih kurang intipati lagu ni. Faham?

Maka, sesiapa yang percaya pada dakwaan "Saya nak jadi Yahudi" tersebut,bolehlah anda ketegeorikan diri anda sebagai “Bangang”. Hahaha. Sori. Guraw jew. But, yeah. Truth hurts. Jika anda percaya, anda banganglah jawabnya.

So, if korang tannak dilebel “bangang”, so next time bila ada rumors di internet,sila check seadanya ke“valid”an info tersebut okay?  Heh.

Sapa percaya dan sapa sebar dan still percaya benda ni, anda memang sengal !

Auta 2: Mempersendakan Burroq dan Silang Tangan Sebagai Salib .

Fakta 2: Ni lagilah karut. Camne gua nak eksplain ni. Erm.. Okey. Dari penelitian gua,dari segi direct translation liriknya, xde pon  perkataan  Burroq (binatang tunggangan Nabi Muhammad SAW) dalam lirik lagu tersebut. Dan logiknya, jika anda naik kuda pun, kalau kuda tu laju, adekah dengan menyilang tangan (gaya PSY) itu akan membuatkan pegangan pada tali kuda makin kuat? Tidak ! Honestly, a human with a working brain inside his/her head wouldn’t think so, unless they are born retarded!

Isu tangan silang sebagai salib? Pure nonsense! Perlukah gua mengulas? Bak kata seorang mamat dari satu blog (Oh Tidak! Blog), beliau menyatakan:

“Abis, otroman (Ultraman) pun buat silang tangan ko nak kata apa? Otromen agen Kristian? Otromen hina Islam? Otromen pencacai Kristian?”
(terribly sorry for my Christian friend who may read this, I’m just quoting what the man said).


Extract from Oh, Tidak ! Blog. Bawah ada link untuk baca kisah penuh perdebatan ini !
Klaka kan? Then, there are some insolent people who defend their statements regarding the issue. Menyedihkan.  Huh~

Gua secara jujurnya tidak faham bagaimana masyarakat Mesia ini berfikir dan bertindak balas terhadap “rumors” ini. Kenapa mereka kurang pemikiran inkuiri untuk menyelidik dan perasaan ingin tahu. Kenapa mereka tak sekurang-kurangnya, berfikiran seperti gua? Padahal,gua orang Kelantan , negeri yang dilebel sebagai "negeri paling mundur" dan tak berapa maju. Duduk pulak di hujung negari nun, bersempadan dengan Siam. Gua hidup dalam family yang sederhana. Masa membesar tak pernah kenal ASTRO pun. Sekolah pun sekolah kampung saja- yang mana murid satu kelas sampai 50 orang. Petang-petang, bila gua ponteng kelas agama, gua akan pergi menangguk ikan laga dalam parit- bukannya ralit bermain Gameboy Color, PS X atau bermain kad Pokemon. Kampung nya hidup gua. Gua tak membesar dalam keadaan demikian.

Persoalannya, mengapa rakyat Mesia hari ini, yang rata-rata cerdik pandai dan hidup dalam keadaan yang serba moden dan lebih baik dari gua, tidak mampu untuk mentafsir segala informasi yang  disuap kepada mereka? Mengapa mereka tidak merasa terpanggil untuk bertanya kepada diri mereka sendiri,

Betulkah apa yang diceritakan oleh internet/orang ini?”

“Apa kata , kita kaji dulu informasi ini sebelum kita sebarkan kepada awam?”

“ Terdapatkah sumber-sumber lain yang dapat kita periksa untuk mengesahkan maklumat ini (multiple resources, not only from one)?”

Pokoknya, asal isu itu hangat dan popular, mereka akan terus menyebarkannya – dengan mindset, jika mereka menyebar rumors itu, mereka seorang yang up to date dikalangan masyarakat sekeliling mereka. Lebih-lebih lagi jika rumors itu adalah bersangkutan dengan agama dan akidah yang mereka anuti. Semua pakat sebar pakai SMS,BBM, Twitter dan sebar melalui email dan Fesbuk.

Gua sedar bahawa masyarakat Malaysia memang penyanyang dan perihatin. Gua hargai dan hormati nilai itu, cuma kadang2 gua harap masyarakat Mesia ni lebih berhati-hati dalam menyebebar dan mempercayai rumors yang sekadar didengar di mulut atau yang terbaca di internet. Dan berwaspadalah dalam menyebar info yang anda dapat. Bukan percaya dan sebar secara buta-buta saja “rumors” tersebut, bukan hanya pasal Gangnam ini, tapi juga hal-hal lain.

You may think that by only changing your own perception alone on seeing things is just a small effort, but cumulatively, it will bring a greater impact on our society in the future. And it all starts from you.

Anda mungkin fikir yang dengan hanya menukar persepsi anda sendirian dalam melihat kedalam sesuatu perkara hanyalah usaha yang kecil, tetapi secara kumulatifnya (terkumpul), ia akan memberi satu impak yang lebih besar untuk masyarakat kita di masa akan datang. Dan ia bermula dengan anda.

Keep spreading the words and ideas to the one you love and care.

Semoga bangsa Malaysia takkan menjadi bangsa yang jahil tukil , bangang dan mudah diperbodoh-bodohkan di masa akan datang.

Terima kasih.

This is Mejah. Out.

If you guys can excuse me, gua nak gi layan Parody “Super Kampung Style” kejap. Heh .

Comelnya Hunny Madu tersebut.. Owh.. Owh.. 

Here's your link for reference, TQ~

P/S- Sori lah bahasa kasar sket. Harap maaf . Dan harap korang dapat poin yang gua nak ketengahkan. Segala komen dialu-alukan. Trimas.