There was an error in this gadget

Friday, 16 November 2012

ABK : Prequel : Pertemuan Pertama (First Date)

Salam satu Mesia!

totallymejah against GAY and  LESBO.
Gua tengah mengelamun kat FB. Tetiba ada satu post ni dari Bella (Ntv 7) yang berbincang tentang first date derang . Ramai cakap dua-dua orang freeze la. Ade yang pegi dating pastu,terus balik sebab nervous la. Macam-macam.

So, entry kali ni, maybe cerita personal la sket, but boleh buat sandaran.

(Selalunya, entry totallymejah bersifat fiksyen or factual. Kali ni lain sket. Pengecualian khas).

*****************************************************************************

Latar Masa          : Tengah hari
Later Tempat      : Midvalley. Top floor. 
Latar Masyarakat : Masyarakat satu Malaysia yang harmoni.

Midvalley. Top floor. Ye ke?

Tengah hari itu aku sebenarnya aku tidak tenang. Tipulah kalau aku kata aku tak berdebar langsung. Ada juga rasa yang tak berapa enak bertakung dalam diri aku. Tapi rasa itu aku pendam. Aku cuba telan. Seolah-olah menelan ubat kapsul; kat luar nampak kecik  ,but bila masuk dalam mulut, rasa macam nak telan seekor buaya raksaksa besarnya.

Of course, siapa yang tak berdebar-debar masa first date derang , kan?

Aku melihat jam tangan aku. Dah pukul 1 setengah petang. Aku seluk poket aku, keluarkan handphone aku, tengok waktu jam telefon tu tunjuk pukul berapa. Benar. Jam tangan aku tak salah. Memang dia dah lambat. Aku teliti mesej-mesej dari dia. Yang terakhir yang aku terima berbunyi, “I’m on my way..”.

Tiket wayang yang aku pegang tertulis waktu tayangan akan bermula dalam sejam lagi ,dan dia masih belum sampai.

Aku mengeluh. Mungkin salah aku juga sebab tak jemput dia dari rumah dia. Tapi, biarlah dulu. Dia pun aku tak pernah jumpa, takkan aku dah terus nak berdepan dengan parents dia pulak!

Yup. Kedai mainan. Tolol.
Aku masuk ke dalam kedai mainan Toy’R’US tu. Jujurnya, aku suka kedai mainan. Rasa macam berada kat dunia aku sendiri. Mungkin masa aku kecik-kecik dulu parents aku tak belikan aku banyak mainan. Tu pasal la sampai aku besar ni, aku still suka pada mainan. Mungkin.

Namun, walaupun mata aku ralit melihat mainan yang berwarna-warni tu, otak aku ligat memikirkan pasal dia.

“Cantik macam dalam gambar ke rupa dia?”

“Tinggi ke dia?”

“Gelap ke dia?”

“Gemuk ke dia?”

“Pandai bergaya ke dia?”

“ Apa reaksi dia bila tengok aku?”

Above all, soalan last tu yang paling aku risau jawapan dia. Cukup takut kalau-kalau lepas dia tengok aku depan-depan, dan aku tengok dia muka ke muka, masing-masing akan kecewa. Mana taknya, berbulan-bulan chatting dekat YM, lepas dah declare baru nak berjumpa. Gila. Mungkin tu trend zaman tu. FB tak sepopular hari ni. Twitter pun rakyat Mesia tak kenal lagi pada time tu. Paling up pun myspace , friendster dan YM la masa tu. Heh.

Tengah aku mengelamun sesorang tu, henpon aku berdering. Caller ID tertulis nama dia. Aku telan air liur. Bedebar-debar nak jawab panggilan tu macam  takut masa nak bersunat. Aku tarik nafas, dan aku tekan butang “answer” pada telefon aku.

“Mejah..” ,kata aku. Ringkas.

“Hello. You. You ada kat mana ni? I da ada depan Toys’R’Us ni. Tak nampak pun you..” kata dia.

“I kat dalam. U tunggu jap , I keluar..”balas aku, sambil sembunyikan rasa berdebar.

Aku melangkah keluar dari kedai tu dengan langkah yang berat. Gila gelabah sebenarnya. Tapi muka dan gaya kena maintain cool. Fuh !! Kalau aku jenis kecut, dah lama aku lari balik dan buat alasan mak aku panggil balik makan nasi kat  rumah. Tapi, man needs to do what he needs to do bila masanya tiba kan? So, yeah. Aku teruskan juga walau goyang gila dalam diri ni.

Nampak sweet. Tapi, sebenarnya , awek tersebut "memijak" balak dia.  Dalam maksud gambar ni, taw.

Aku keluar dari kedai mainan tu. Dan depan aku ada seorang gadis yang cukup cantik. Berkasut Converse. Cukup tingginya. Berseluar jeans tapi sopan pakaian nya. Dia berpaling melihat aku. Tersenyum, dengan wajah malu-malu dan agak blur.

Dan senyuman dia tu, hampir membunuh aku. Rasa bahagia macam dekat hospital bahagia kejap aku. Tuhan je yang tahu. Indahnya time tu. Kira kalau tiba-tiba aku mati time tu pun, aku mati dengan tersenyum lebar.

“ You belum makan lagi, kan?”tu soalan pertama aku pada dia.

Salam tak. Perkenalkan diri pun tak. Tanya betul ke itu awek yang aku selalu YM or aku tersalah orang pun tak. Pakai langgar je tanya soalan. Tak gelabah sangat la, kan. Tolol.

“Erm.. tak. Belum makan,” balas dia dalam tersenyum.

“Okey. Jom kita lunch dulu cepat-cepat. Movie start dalam masa 45 minit,”ajak aku pada dia.

“Jom.”

Aku berjalan di depan dia, masuk ke restoran makanan segera tu. Iyelah. Time tu aku student lagi. Kira takdelah mewah sangat hidup aku. Order dua beger. Big Mac untuk aku dan Double Cheese beger untuk dia. Naik upper floor dan kiterang makan cepat-cepat, kejar masa. Tapi sempat dia bercerita sikit-sikit pasa diri dia. Perbualan kosong tentang fast food. Stupid talks bak kata Mat Salleh.

Tengok gambar ni, mengingatkan aku pada lapar. Bukan teringat pasal dia. ehem.

Dia cerita kentang goreng jenis macam mana yang dia suka. Kenapa dia suka beger jenis tu. Dia bagitaw aku reasons  habit dia simpan lebihan keju beger tu dulu dan makan kemudiannya. Dan dia cakap pada aku,tentang keju McD lain dari keju yang kat luar sana. Aku just layan je cakap dia tu. Ralit sebenarnya tengok dia makan.

Lepas makan, kiterang bergegas  tengok movie. Cerita RED time tu. Kiterang enjoy tengok cerita tu. Kira pilihan movie aku ni taklah teruk sangat. Ok la.
Kiterang banyak berbual masa bersama. Taklah kaku sangat.  Borak macam dah lama kenal.Taklah jadi pemalu sangat antara kiterang. But, takde lah tahap tak malu langsung dok berkepit or bercemolot kat public. Pandai dia jaga diri dia. Pegang tangan pun tak. Sopan tu satu. Malu tu pun satu hal jugak. Hehe~

Not bad, not bad at all.
But , tu dulu la. Sekarang dah lain cerita dia. Malas nak tulis panjang. But, hari tu, adalah satu hari yang cukup nostalgik bagi aku. Kira kalau ada budak-budak zaman sekarang yang ada cyber date or blind date tu, jangan nak perasan moden sangat la sebab aku pernah buat jugak benda tu.

Been there, done that !

Kalau orang tua-tua cakap zaman dia dulu pakai main hantar surat ajak keluar,aku pun pernah jugak melalui zaman tu. Masa sekolah menengah sebetulnya. Awek tu siap letak bedak lagi kat surat tu. Ingatkan anthrax ke apa, rupanya bedak. Hahaha.

Also, been there, done that !

And that’s my story la a bit about my first date. Not too bad. Quite ok la. Aku pernah keluar date dengan awek yang betul-betul karut pun ada. Tapi, malas la nak cerita. Tak seronok. Haha.

Moving on. (sigh)

Semoga ex-ex aku terus Berjaya dalam hidup derang. Tu doa aku.

Akhir kata,

“Trying to forget someone who you used to love, is same as trying to remember someone who you never met. Impossible.”

Gadoh tu gadoh jugak. Benci tu benci jugak. But, nak lupakan- IMPOSSIBBRUUU..

This is Mejah. Out.

Wednesday, 14 November 2012

Soal Pengapit Dan Jodoh ( Jadi Pengapit = Lambat Kahwin ??)


Salam satu Malaysia.

Salam Deepavali. Salam maal hijrah.

Dengan tak berapa munasabahnya, tiba-tiba gua terasa inspired (terangsang) untuk menulis entri tentang kahwin. So, enjoy !

(Kepak-kepak-kebung-kebung~) <--- Bunyi kompang !

Dua dari kanan tu. Ehem-ehem. Jangan buat tak kenal pulak.

Baru-baru ni, gua sangat-sangat marah dengan ex gua tu. Gua tataw apesal. Mungkin sebab bila dah breakup lepas hampir beberapa bulan ni, gua baru sedar yang ex gua tu sebenarnya sangat jahat. Sangat sangat jahat. Kalau nak bukak cerita betapa jahatnya dia, 2 minggu gua tulis di sini pun tak sure dapat habiskan atau tak. Marah sangat sampai …..

Eh.. Sorry. Off topic. Ape tajuk entri ni? 

(Pandang Atas)

Ehem.

Ok. Start balik.

Baru-baru ni, ade seorang kawan gua yang cun, cantik molek, cukup tinggi saiznya, tak jemu dipandang, berdarah kacukan, rambut ikal mayang bagitaw gua yang dia kan terbang ke Borneo untuk jadi pengapit kahwin kawan dia. Dan before dia fly, dia ada advice kat gua untuk tulis entry ni. So, gua pun sebab tengah tak banyak idea dan tak banyak kerja (sebab cuti), gua pun tunaikan lah permintaan dia tu.

Of course la, awek lawa mintak tolong, gua yang gentleman ni kena tolong la, kan? Infact, ex gua yang tak berapa munasabah tu mintak tolong pon gua tolong, inikan pulak awek cun yang kuar tengok movie sesame dengan gua. Siap belanja popcorn lagi kat gua sebab gua lapar. Heh.

Bagi awek tu, dia percaya yang kalau selalu jadi penyepit eh silap, pengapit (bridesmaid), individu tersebut akan lambat berkahwin. Bagi gua pulak, gua lebih percaya pada yang sebaliknya.

Cik Kilafairy. Khas untuk yang tak kenal lagi wajah Kilafairy. Ehem.

Dan FYI, untuk entri yang ini, gua sempat bertwit-twit dengan Cik Neelofa (a.k.a mantan gua) dengan Cik Kila Fairy (ala, penyanyi yang cun tu) ,untuk meminta pendapat dan pandangan derang. Hik-hik.

Ladies and gentlemen,lets get it started!

"Yeargh ! Kawin ! Aku ade, korang ade?"


Short N Simple (SnS).

Hipotesis #1 : Semakin banyak anda jadi pengapit, semakin lambat anda kahwin.

Hipotesis #2 : Semakin banyak anda jadi pengapit, semakin cepat anda kahwin.

Penerangan Hipotesis #1:
“Semakin banyak anda jadi pengapit, semakin lambat anda kahwin”

Kebanyakkan orang Melayu yang gua jumpa depan-depan, face to face (golongan makcik-makcik, auntie-auntie, nenek-nenek), atau dari blog-blog yang gua lawat, kebanyakkan nya percaya pada Hipotesis #1. Dalam angka,dalam 55% gitu.

Dan gua tak salahkan pandangan derang. Mungkin dalam family mereka, atau jiran tetangga mereka, atau diri mereka sendiri pun, mereka lambat mendapat jodoh, dan mungkin disebabkan mereka pernah menjadi pengapit sewaktu mereka belum kahwin.

Punyalah taknak jadi bridesmaid (pengapit) ! Siap buat muka lagi tu !

Sampaikan, dari apa yang gua research, ada sorang makcik ni . Gua panggil dia sebagai Makcik X la dalam cerita ni. Dia sangat percaya kalau jadi pengapit nanti jodoh lambat. Dan,pada masa tu ada orang minta tolong anak dara dia jadi pengapit, mati-mati dia tak bagi. Last-last, mak cik tu sendiri yang jadi pengapit. Sungguh tak seswai la. Tak munasabah langsung la makcik tu-macam ex gua. Rosak photoshoot orang tu kawin! Punya la percaya pada teori tu.

Dan according to my ChenXu (mak-cik-gua), ade reasons kenapa orang tua menyokong hipotesis #1.

  • -          Jika selalu naik ke pelamin,seri pada wajah derang akan luntur (hilang). Itu sebab utama dia. Itulah sebabnya pengantin dilarang memakai baju pengantin sebelum hari pengantin tersebut kahwin. Itu juga sebab ramai model-model baju pengantin kahwin lambat. Juga dipercayai reason utama orang yang kuat bersolek (make up) tebal-tebal, tak naik seri wajahnya pada hari dia kahwin.
  • -          Kerana dari segi logiknya,orang yang jarang make up tebal ni, bila disolek , wajahnya akan kelihatan lain. Seri wajah dia akan naik. Yang dah biasa dimekap tebal diselaputi bedak tebal seinchi tu, akan kelihatan kurang menarik sewaktu kahwin. Sebab dah terbiasa sangatkan mekap tebal-tebal. Tu sebab gua larang ex gua mekap tebal-tebal bila kuar dating dengan gua. Tapi dia ego. Tamau dengaq cakap ceqq. Degil. Biaq pi la dekat dia. (owh sorry. Off topic).

Clear tentang teori #1?  Faham? Bagus. Korang memang memahami. Bukan cam ex gua tu.

Opps.. Ehem.. Gambar hiasan.. Lawa bumper Proton tu.. 

Penerangan Hipotesis #2:
“Semakin banyak anda jadi pengapit, semakin cepat anda akan kahwin”

Gua personally suka hipotesis yang ini. Sebabnya, gua ni lebih suka berfikiran positif. Percaya kepada peluang. Gua tak suka fikir negative-negatif, unless mengenai benda yang gua taw banyak negative dari positif.

Contohnya, bila ex gua cakap dia nak jadi model. Gua tak setuju. Bukan gua ni otak kampung sangat or tak nak berfikiran positif, cuma dari apa yang gua dengar dari member-member gua yang kerja agensi pengiklanan dan agensi model, derang cakap, dunia modeling ni banyak yang negatif dari yang positif.

 Tapi, ex gua macam biasa lah. Ego. Tak nak dengar punya cakap gua. Rasa diri dia pandai dan maybe dia percaya orang baik lagi banyak dari orang tak berapa baik kat luar sana. Biaq pi lah kat dia. (Owh sorry. Off topic lagi. Marah sungguh kowt gua kat dia).

Back to the issue.

Mengenai hipotesis #2  ini, tak begitu ramai orang yang setuju. Sebab mengikut kajian budaya terhadap pesanan orang tua-tua Melayu, mereka cenderung untuk melarang (jangan itu, jangan ini..) dan mengaitkan dengan benda negative. Contohnya:

"Bertuah engkau, Siti,"- Mak Esah, 68 tahun.  Kejap. Sape yang bertuah ni, woi !!

“jangan menyanyi di dapur, nanti dapat suami tua” – gua rase Siti Nurhaliza selalu nyanyi kat dapur kowt masa dia anak dara dulu. Miahahaha~

Atau

Jangan potong kuku di waktu malam,nanti kena kejar dengan harimau” – seriously, wadepak?

So, teori “Jangan jadi pengapit, nanti lambat kahwin” tu lebih serasi dan selesa untuk diterima oleh orang Melayu. Cuba orang zaman-zaman dulu cakap, “Sape jadi pengapit, nanti dia akan kahwin dengan putera raja,” . Gua yakin, aci kerat jari la, ramai awek-awek yang dara, mahupun makcik-makcik tak berapa nak dara, akan  berebut-rebut nak jadi pengapit dalam majlis kahwin. Heh.

Okay. Faktor utama gua terima teori ini adalah sebab,  bagi gua yang berfikiran lebih kepada praktikal ni, semakin kerap anda jadi pengapit, semakin ramai orang anda akan jumpa. Semakin ramai peminat (especially yang single-single la). Semakin pandai anda bersolek. Semakin banyak pengetahuan anda dalam bergaya. Dan apabila banyak kali tengok orang lain kahwin, semakin menebal keinginan ingin berkahwin derang. Menjadikan, semakin cerah peluang derang untuk berkahwin cepat tanpa banyak kerenah.

Bak kata orang, jodoh tu “berjangkit”. Hehe~

Faham ke dua-dua teori? Bagus. Tak faham? Ok, baca balik slow-slow. Insyallah akan faham la.

Tahniah Dato! Gua ni jew tak kawen-kawen lagi. Tsk tsk tsk..

Conclusion:
As conclusion, yang mampu gua rumuskan adalah , cepat atau lambatnya jodoh sebenarnya terletak di tangan Tuhan. Dan jodoh tiada kaitan pun sebenarnya dengan aktiviti menjadi pengapit atau tidak. Contohnya, gua sendiri. Tak pernah jadi pengapit pun. Tapi sampai sekarang gua tak kahwin-kahwin lagi. Usia dah lanjut kowt. Bhahaha.

Dan mengenai Makcik X yang gua cerita awal-awal tadi tu, even sampai hari ni pun anak dara dia yang cun tu tak kawin-kawin lagi. Tolol~

Walaupun jodoh tu hak Tuhan,usaha tu kena ada la jugak.  Dan jangan terlalu memilih (choosy) pulak. Karang jadi andartu baru tahu. Hehe~

Lagi satu, jangan amal peel macam ex gua. Gua terang-terang ajak dia bertunang and kawin dengan gua, then dia pulak bagi macam-macam alasan, nak tangguh la. Itu la . Ini la. Dan dia ulang ayat, “kalau ada jodoh kita, akan ada la..”

The truth is, yang dia cakap tu betul. Gua tak bangkang. Cuma, bagi gua personally, jodoh apa ke mende namenye kalau  x ade usaha. Atau lebih tepat lagi, tak nak fight for it. Jodoh kepala hot dia ! Gua ajak dia kawin sungguh-sungguh, dia boleh jawab camtu. Skali gua acah cakap nak kawin dengan org lain, dia terus cakap semua lelaki jahat . Penipu. Then, terus try komit suicide, potong tangan pakai pisau. Tak munasabah langsung. Lembu kerbau pun tak amal perangai demikian.Sengal.

Kalau umur budak baru lepas SPM, gua boleh terima la sebab mungkin belum cukup matang lagi. Ni dah nak jadi mak orang dah, still buat perangai macam gitu. Gua pun naik heran. (facepalm).

Jodoh. Jenis yang banyak songeh, memang lambat la. Jenis yang tak banyak peel,jenis dengar cakap mak cepat la jodoh dia.


Owh. Off topic again. Terribly sorry.

…..

Erm..

Biarlah.. Xde mood la..

Yang penting, gua nak cakap, “Jadi pengapit or tak jadi pengapit, sebenarnya tak ade effect pon dalam kecepatan or kelambatan jodoh korang”.

If korang nak jodoh cepat, berusahalah ke arahnya. Jangan banyak songeh. Jangan buat peel. Jangan jual mahal. Above all, kalau cari jodoh tu, carilah jodoh yang boleh membahagiakan dan menjamin masa depan korang. Then, kalau saling boleh bertoleransi dan terima kelebihan dan kekurangan masing-masing, barulah hubungan tu menjadi dan bahagia. Carilah keredhaan Tuhan. Tu pokoknya.

Gua doakan yang mana masih belum bertemu jodoh, supaya akan kahwin cepat-cepat dan yang mana dah bertemu jodoh tu, semoga cepat mendapat bebbi (baby) dan semoga jodoh korang dengan pasangan korang berpanjangan. Amin.

Sekian,harap korang boleh terima pendapat gua.

Thanks for dropping by and reading this entry.

This is Mejah. Out.

If you excuse me, gua nak gi troll ex gua tu. Siap dia!

Wanita. Hiasan dunia. Seindah hiasan adalah wanita yang cun. Eh, salah .. Yang solehah.
(Gambar hiasan semata-mata)

Additional info:

For those who’s want more infos and the extra miles..


  • http://halaqah.net/v10/index.php?topic=7827.20
  • http://riesha-ariesha.blogspot.com/2010/08/pengapitlambat-kahwin-ke-cepat-kahwin.html
  • http://nudabuffy.blogspot.com/2012/03/jadi-pengapit-kahwin-lambat-mitos-je.html
  • http://www.google.com.my/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Faj-the-mommy.blogspot.com%2F2012%2F02%2Fjadi-pengapit-kahwin-lambat.html&ei=z1WkUJbOAc_qrQfdgIGwCA&usg=AFQjCNEwQZwcj6CRunlahb0ejkN80UAXeA&sig2=Ge6CrB60lms0ofP4eT1OvA
  • http://www.google.com.my/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDUQFjAC&url=http%3A%2F%2Fnurulainlatif.blogspot.com%2F2012%2F07%2Fpengapit-oh-pengapit.html&ei=z1WkUJbOAc_qrQfdgIGwCA&usg=AFQjCNEj0PTwRlxJ06MKCHJB7csRlG24Fg&sig2=NAsfPIpDBM4ivTifAnZIEg

Monday, 5 November 2012

Definition of GOMO KELATE GOMO


A local Kelantanese girl, supporting for her favourite team. Not my  Japanese friend, mind you!

Recently, a friend of mine from Japan asked me, what is “gomo Klate gomo”?

Surprised with the question, I asked her back, from where she heard that term.

She said, she have few facebook friends back in Malaysia and they were talking about it. She also said that, from what she saw in the internet, she knew that the term “Gomo Klate Gomo” have something to do with a local football club in Malaysia. However, she couldn’t find the actual meaning of the term, thus she seek for my help.

So, as a responsible Kelantanese, I explained to her the real meaning of the term, and she was very satisfied with it.

That event made me ask myself, “why don’t she just search the meaning herself using the internet?”

So later, I tried to search the meaning of the term from the internet myself, but I came across nothing.  Therefore, I posted this entry just to explain to people around the world, who wonder, what is term “gomo Klate gomo” all about.

Short video of "Gomo Kelate Gomo" chants at Catalunya, Spain.

Yet, the funny thing is , another friend of mine shared a video from youtube, showing some people in Catalunya, Spain used the same phrase and made a song out of it. And honestly, I found it was quite catchy and quite good. Furthermore, some Spaniards and other foreign people (who are not Malaysian) posted questions at the comment section, asking “what does it actually means?”


Gentlemen, trolling other people is good. Trust me on this. Haters gonna hate.

Ladies and gentlemen , let me ease your burden. Here’s your answer.

  •          The term “gomo Klate gomo “ (or gomo Klate gomo, gomo Kelantan gomo) is a cheer (chants) to the Kelantan FA football team.
  •          Kelantan FA, which also known as “the Red Warriors”, is a football team, based in Kota Bharu, Malaysia.
  •         If Arsenal have the cheer saying, “Come on you Gunners”, which abbreviation is “COYG” , Liverpool have “You will never walk alone”, (YNWA), and Manchester United have “ Glory glory Man United”, (GGMU). Same as Kelantan, they have “Gomo Klate gomo”, (GKG).
  •         Linguistically, “gomo Klate gomo “ literally means “ Fight Kelantan Fight”. You almost can”t find the actual meaning of the word “Gomo” in normal Malay language dictionary , as it is a local Malay-Kelantanese slang.
  •        To some extent, “Gomo Klate gomo” will also means “Keep on fighting, Kelantan ! Keep on fighting !” , depending on the situation.

Hope this short entry helps you guys out there.

Now that you already understand the term, let us all shout it out loud;

Gomo Klate Gomo !!!



Thanks for reading and drop by.

This is Mejah. Out .

p/s: sorry lah gua tules entri bahasa mat salleh. Gua taw bnyk grammatical error. Gua bukan terrer sgt pun bahasa mat salleh ni. Siket-siket boleh la. Nak mintak tolong awek yang terrer BI tolong check, gua xde awek yang jenis tu. Oh, lupa.. Gua mana ade awek.. Thehehe..  Sesajew je wat entry ni. Coz kalu org bukan org Mesia nak cari definition bagi terma Gomo Klate Gomo tu, x de sumber lain. So, gua guna platform totallymejah ni lah utk sebarkan maksud terma tu.

Harap korang x kesah. (wink~wink)