There was an error in this gadget

Wednesday, 2 January 2013

ABK : Awek Mc D

Tiada kaitan dengan entri, Kaitan dengan tajuk sahaja.


Cerita ini adelah rekaan semata-mata. Tiada kena mengena dengan yang masih hidup,yang telah meninggal dunia, atau yang akan hidup di masa hadapan. Jika terdapat sebarang persamaan, watak, dialog, latar masa,latar tempat atau latar masyakarat adalah kebetulan semata-mata. Kadang-kadang, kebetulan tu nampak disengajakan, tapi sangat-sangat tak sengaja sebenarnya. Ok?

Sape pernah makan sini? Sape pernah?

Latar masa                          :Lewat tengah malam.
Latar tempat                      : Kedai Makanan Segera Pro-Israel, Jalan Setiawangsa, KL
Latar masyarakat              : Rakyat Mesia yang berbilang kaum.

Malam itu aku lapar. Sampaikan aku rasa kalau ade orang jual dinosaur panggang pun aku beli makan habis seekor. Aku keluar jalan-jalan cari makan sambil menghirup udara malam. Option yang aku ada hanya kedai MekDi, sebab jam dah tunjuk pukul lepas waktu tengah malam. Nasib baik orang-orang Yahudi ni suruh bukak kedai makan derang 24 jam,ade jugak lokasi untuk aku melantak.Heh.

Malam tu, aku bukan setakat lapar. Aku jugak bosan. Nak jugak aku keluar usher-ushar awek KL malam-malam ni. Nak try tengok ada tak mana-mana anak dara di area KL ni yang perangai sama buruk dengan aku yang nak melantak McD di tengah malam-malam buta ni.

Aku masuk ke dalam kedai McD tu. Masih ada orang. Xde lah lengang sangat. Satu kaunter je yang dibukak. Aku order set makanan yang paling banyak, tapi harga yang paling murah. Reason dia dua; satu,aku lapar tahap gaban dan dua, aku tak nak sumbang duit aku banyak2 kepada orang Israel. Ok, ok aku tipu. Aku tengah saving duit aku.

Sejak aku dah tak berkawan dengan si Melinda tu,hidup aku tak semewah macam dulu dah. Memang betul cakap dia, aku akan merasa ketiadaan dia. Atau lebih tepat lagi ketiadaan “duit-duit dan kad seret dia”. 

Tak pe. Nanti aku try ushar anak Tan Sri pulak. Dah melepas anak Dato’ , kena cari yang lagi up la,kan? Tak dapat awek yang bapak kaya, dapat Sugar Mummy pon okey juga. But still, aku x terdesak sampai tahap tu lagi. Aku tak semurah itu. Please.

Sesudah aku dapat set makanan aku,aku cari port yang mana kau boleh baca buku yang aku bawak (aku ni ulat buku, okay?) sambil boleh ushar awek; tak kira awek orang atau yang single. Standard la, aku kan lelaki normal. Takkan aku nak ushar lelaki pulak. Tu gay namanya.

Aku duduk di satu meja. Mengadap seorang awek ni. Boleh tahan cun nya. Yang lebih penting, dia keseorangan. Saat aku meletak tray makanan aku diatas meja, aku sempat melihat kearah dia. Melemparkan senyuman. Mengetest market. Dia tengok aku balik, membalas senyuman. Yes !

Baru je aku nak letak tangan atas meja untuk makan fries sambil baca buku,aku perasan yang meja kosong yang aku duduk tu kotor sebenarnya. Dasar Israel. Meja kosong. Tapi kotor dan melekit sana sini. Cilako. Aku ambil tisu,cuba lap meja tu dengan tisu kering tu. Cilako ganda dua. Kotoran tu tak hilang.

Aku nekad. Aku angkat tray aku dan aku letak atas meja awek depan aku tu. Dia terkedu tengok aku tarik kerusi dan duduk semeja dengan dia.

“Meja tu kotor. Tempat lain gelap. Saya nak baca buku sambil makan. Boleh kita share meja?”, soal aku.

“Yes sure. Boleh. But, I’m waiting for someone actually.” Balas dia dalam ke-blurr-an.

“Owh ye ke? Sebenarnya, saya nak baca buku, sambil makan, sambil tengok awak..” pancing aku. Tuhan je tahu betapa nak gilanya aku rasa bila aku cakap camtu. Gamble habis.

“Ah? U nak tengok i?” soal dia.

“Yup.”

“Hahaha. You’re funny!” balas dia sambil gelak.

“Sure. Sure. I guess I need a company after all. Saya Amanda, by the way,” sambung dia.

“Saya mintak maaf, but when I came into this place just now, I can’t help but noticing your presence. Terima kasih sebab sudi share this table with me.”

“Naah. This table is too big for me alone.”

Aku perkenalkan diri aku. Sambil memulakan bicara aku dengan dia. Yang mana dia bercakap lagi banyak dari aku. Makan. Borak. Gelak. Makan. Borak. Gelak.

Dia bagitahu aku. Dah lama sangat dah dia duduk di meja tu. Tunggu BF dia. Tak datang-datang. Dah dekat 2 jam dah. Sampaikan beger pospereti dgn kerli fries yang dia beli awal-awal untuk dia dan BF dia dah sejuk.

Menurut Amanda lagi, sepatutnya dia dan BF dia ada anniversary dinner awal petang tadi. But, BF dia ade kerja. Habis lambat. Then, dia kenselkan dia punya dinner tu dan arrange untuk simple dinner dengan BF dia di kedai McD tu, which also nearby dengan office BF dia. Tup-tup, BF dia tak jugak datang. Mana tak berbulunya dia.

Even, dia cakap, walaupun tahun depan derang berdua merancang nak kahwin pada tarikh 11.12.13, dia sekarang jadi ragu-ragu dengan BF dia. Dia risau yang hidup dia dengan BF dia tak akan bahagia sebab BF dia kerja rajin sangat.

“I was so sure about getting married with him back then. But, nowadays. Since dia dah dapat kerja tetap dengan kompeni baru tu, he seems like he don’t have enough time for me. He called me every morning. Texted me “good night” every time I went to sleep. But, we seldom met.”

“And I really doubt that, when I become his wife, I will not be happy”.

Terang awek bermata bundar bulat besar itu kepada aku. Kadang-kadang, mata dia hampir berkaca saat dia melepaskan perasaan.

“I love him. And maybe he can give me luxurious life. But, deep inside, I’m suffering. And dying. And suffocating... ”

Sebagai seorang lelaki yang gentleman, memamg termaktub dalam kitab hidup aku untuk cuba pujuk dia. Aku perlahan-lahan cakap pada dia yang BF dia tu bekerja, cari duit untuk dia jugak. Duit untuk derang kahwin dan after kahwin punya expense. Aku bagitahu dia yang lelaki yang betul-betul bertanggungjawab akan berusaha keras cari duit dan beri kehidupan yang selesa untuk wife dia. Dia nak stablekan hidup dia dulu. Normal la. Aku bagitahu dia yang aku pun macam BF dia juga. Aku harap dia cuba faham tentang BF dia tu, lebih –lebih lagi bila aku dapat tahu yang BF dia tu baru je join kompeni perniagaan tu.

Aku pun cakap pada dia. Dia pun betul juga. Duit tak janjikan kebahagiaan. But, bila tak ada duit, kebarangkalian untuk hidup tak bahagia tu tinggi. Si BF dia pun perlu bagi masa untuk dia. Lebih-lebih lagi, after derang dah kahwin. Aku gitaw dea yang sooner or later, bila BF dia dah established, BF dia akan bagi balik masa-masa yang derang tak bersama tu. Normal la awal-awal nak start hidup sendiri si lelaki tu akan struggle. Dan above all, si BF dia tu sangat-sangat perlukan support dari dia . Especially time-time macam sekarang, waktu baru nak build up hidup. Kasih sayang  dari dia. Tanpa berbelah bahagi. Tanpa ragu.

Amanda tersenyum. Dia puas dengan mendengar penjelasan aku. Dia berterima kasih sebab sudi dengar dia meluahkan perasaan marah dia.

“I feel like you kasi pinjam bahu you untuk I nanges dan pinjamkan telinga you bagi I cakap”.

Tu kata dia. Aku pun puas sebab dapat tolong seorang lagi kaum lelaki macam aku yang aweknya bermasalah dengan hubungan dia. Lawa pulak tu. Bonus.

Aku pesan kat Amanda lagi, yang bila seorang lelaki tu ada wawasan dalam hidup dia, ada benda yang dia betul-betul  focus, memang kebarangkalian dia untuk cari awek lain tu rendah. Ape taknya, awek seorang pun kadang-kadang terabai, inikan pulak nak tambah lagi seorang dua awek lain. Itu bagusnya lelaki yang kejar karrier ni.

“Lagipun, si bf Cik Amanda tu sibuk bekerja. Bukan sibuk berjimba-jimba cari awek. Kalau dia tak bersama Cik Amanda pun, Cik Amanda boleh rasa secured sebab dia bukan habiskan masa dia bercurangan dengan awek lain.”

Amanda tersenyum lagi. Kali ini senyumnya menampakkan giginya yang putih beserta lesung pipitnya yang dalam pada tengah pipinya. Aku tahu. Dia sudah yakin dan percaya pada kata-kata aku.

“You.. Erm.. Mejah.. I enjoyed talking to you. I understand that you want to convince me about my boyfriend. But, you know la kan, nowadays guys ni tak boleh percaya sangat..” celah Amanda.

“Miss Amanda, a friend of mine once said ‘Distance doesn't destroy relationships. Insecurities and doubts do’. So, if you love him, trust him cause your doubt will slowly destroy your love for him..” balas aku.

“yeah.. I guess so..” kata Amanda sambil mencebik bibirnya. Di permukaan nya, tak senang dengan kata-kata aku, namun jauh didasar benaknya, dia tahu aku betul.

Dipendekkan cerita, aku terus berbual-bual dengan Amanda. Tentang hidup dia, kerjaya dia , masa depan dia. Tentang aku dan hidup aku. Seketika kemudian, bf Amanda datang. Dan kami berbual-bual bersama. Dan aku kagum yg BF Amanda ni sangat sporting. Walaupun aku lepak dengan gf dia hampir 2 jam tanpa dia, dia tahu yang Amanda bukan jenis yang curang.

Kira ok lah. At the end of the day, gua dapat 2 orang kawan baru. Sorang awek cun, sorang lagi maybe bakal  jutawan negara. Heh. Betul kata mak aku, aku memang dilahirkan bertuah.

Sebelum aku keluar meninggalkan kedai MekDi tu, Amanda berlari ke arah aku. Rupanya, buku aku tertinggal tadi. Sesampainya di rumah, ketika aku membuka buku aku, sekeping kad jatuh dari buku aku. Kad itu tercatit satu nota yang ditulis kemas dengan pen biru ..

.
.
.
.
.
.
.

“Amanda. 010-XXX XXXX.  Call me later *kiss*”


Sekali lagi aku tersenyum mengiyakan kata-kata mak aku. Aku memang dilahirkan bertuah. Heh.

****************************************************************

Salam Satu Mesia.

Selamat tahun baru !!

Ok. Gua harap korang dapat plus point yang gua ketengahkan dari story yang gua share kali ni.  Gua tak leh nak bebel banyak-banyak sebab gua kena gerak tinggalkan Mesia malam ni.

"lelaki yg baik adalah lelaki yg nak secure masa depan dia dan orang yang dia sayang".

So, gua harap selama 4 bulan gua post macam2 entri ni, korang enjoy. Dan I'll see you guys in next six months. Gua kena naik kapal balik. Kembali bekerja di laut.

S.S Seri Amanah. Kapal gue!


Take care.

Thank you for supporting totallymejah.

LOLAR*,

Mejah a.k.a Aziri Pauzi.

*Lots Of Love And Respect