There was an error in this gadget

Sunday, 24 November 2013

S.U.N.D.A.L



Sundal  [sun.dal]

1. tidak elok kelakuannya (bkn perempuan), jahat, lacur: kau memang gatal, ~; 2. perempuan lacur, perempuan jalang; ~ bolong sj hantu puntianak, langsuir; bersundal, menyundal menjadi sundal (bkn perempuan), menjadi pelacur, melacur; mempersundalkan menyebabkan atau me­maksa (seseorang) menjadi sundal atau perempuan lacur; persundalan perihal bersundal (menyundal), pelacuran.

-Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka Online.

Gambar hiasan. Tak de kena mengena pun. Heh,
 
“ Eh, abang. Saya mintak burger ayam biasa je. Bukan burger ayam special. Siap ada keju dengan daging bungkus telor lagi tu..”


“ Takpelah dik. Kira abang belanja kali ni. Lain kali, adik datang lah sini lagi. Nah, burger adik..”


“Hee.. Terima kasih  abang. Berapa harga semua ni?”


“ Semua sekali, lima hinggit tujuh posen dik. Harga naik sikit sebab kerajaan dah kurangkan subsidi..”


“Alamak bang. Sorry sangat-sangat. Saya bawak cukup-cukup je . Alaa.. Saya bawak lima ringgit je ni..(nada merayu-rayu dengan wajah iras2 watak kucing Antonio Banderas dalam cerita Shrek)”


“Oh. Kalu camtu takpelah dik. Lima ringgit pun dah okey dah. Adik cun punya pasal, ape hal sangat la tujuh posen tu. Asal jangan mintak free, abang bole kasi la. Boleh nego punya..”


“Owh. Ye ke? Terima kasih abang. Hew hew..”



Salam satu Mesia.

Okey, gua nak tanya dan nak korang jawab dengan tulus. Dah berapa kali korang terdengar perbualan yang bertemakan perkara yang sama dengan tema  di atas? Kalau bukan scene kedai burger, mungkin scene- scene kat tempat lain,mungkin dalam drama TV. 

Ce angkat tangan, gua nak bilang.Okeyh. Ramai.


Isunya, perempuan sering mendapat keistimewaan tertentu bila berhubungan dengan kaum adam. Lebih-lebih lagi perempuan yang cun, yang comey ,yang mantop, yang Anzalna, yang Neelofa. Tapi pekara pokoknya, dia itu seorang perempuan.

Juga berapa ramai yang berani mengakui yang di tempat derang bekerja, ada watak perempuan yang boleh tahan cunnya tapi tak berapa power, kurang cekap  dan tak terer (even tak reti sekalipun) dalam melakukan pekerjaan derang, but at the end of the day, watak perempuan itu juga yang mudah dapat promotion dan dapat kenaikan gaji. Watak itu juga yang disenangi dan di layan dengan baik oleh bos-bos mahupun rakan sekerja dia.

Sape akui benda ni pernah jadi kat derang. Ce angkat tangan sekali lagi. Gua nak bilang. 

Okey. Terima kasih. Boleh jatuhkan  tangan dan sambung baca.

Or korang ada ingat tak, waktu korang gi interview untuk kerjaya yang langsung tak de kena mengena dengan paras rupa,contohnya kerja operator talipon untuk Telekom atau Happy Mobile , korang  perasan tak, yang  awek dengan rupa yang boleh tahan, cukup inci bodinya, peluang untuk dia mendapat kerja adalah jauh lebih tinggi berbanding awek yang tak berapa nak cun, even awek jenis yang kedua tu lebih berkelayakan dan ada pengalaman.

Belum cukup dengan itu,isu paras rupa ni juga turut melibatkan bidang kemasyarakatan termsuklah dalam bab-bab kekeluargaan. Sebab,bukan sekali dua, malah berkali-kali juga gua dengar keluhan few member gua yang mendakwa , derang tak menjadi anak feveret parents derang hanya sebab derang tak berapa nak cantik compare dengan adik-beradik dia yang lain.

It’s sad. But, that’s the ugly truth.

Contoh mudah digest lain:

Sebab dia perempuan, dia tak payah buat kerja berat. Even sama-sama kerja kilang, jawatan sama, bayar gaji pun sama.

Sebab dia cun, dia naik mudah pangkat. Even minah tu tak tahu buat kerja.
Sebab dia lawa, tokey kedai tu bole kasi special price. Even gua yang regular customer pun haram nak dapat.

Sebab dia cantik, abang polis trafik tu kasi lepas -- Ye, sebab dia cantik dan merayu-rayu dekat abam polis tu untuk  tak disaman. Last-last dapat warning je.  “Lain kali, adik bawak keta slow sikit ya. Abang polis takut adik kemalangan..”  Choi!!!

Boleh baca tak permainan dia? Boleh? Bagus. Korang memang bijak.

Hipotesis Gua:

Dalam semua contoh-contoh yang gua nukilkan dekat atas tu, gua nak simpulkan satu je dekat sini:

Rupa tu amat-amat-amat-amat penting bagi seorang perempuan. Semakin lawa seorang perempuan itu, masa depan dia makin cerah- lebih-lebih lagi yang mana boleh bergaul dengan orang, berpelajaran dan boleh bawak diri sendiri.

 Ehem..  Bagi lelaki gua malas nak cerita. Sebab bukan satu dua, malah bersepah makhluk yang berkromosom sama dengan gua yang menjadi kesayangan ramai (family, bosses, masyarakat, orang kampung),  even derang tak berapa nak kacak mana.

Why it happen (Kenapa ia berlaku) ?

Sedar tak sedar,memang sejak kita kecik , kita dah dididik untuk “menghormati” kaum wanita. Dan bagi gua ia tak salah. Maka terbitlah istilah-istilah “gentleman”, “ladies first” , anti-chauvinist, seksis, feminism dan tak lupa juga frasa ayat , “kasi can la, dia awek kowt”. Lagi-lagi pada wanita yang cun, sebab perasaan “menghormati” tu selalu bercampur baur dengan  perasaan “sayang” , “kasih”, “cinta”, “wo ai ni”, “ai shiteru” dan sebagainya.

Iya . Iya. Gua akui. Wanita adalah kaum yang lemah. Kaum yang harus dibela. Di bentuk dari rusuk kiri lelaki, yang hampir dengan hati untuk disayangi dan dekat dengan tangan untuk dilindungi. Perempuan tak sekuat lelaki. Ada kerja-kerja berat  lelaki yang perempuan tak bley buat. Iya. Gua paham.

Kata member gua yang kerja dengan kerajaan dalambab beri tender ni, kalu negotiator  sesebuah syarikat tu lawa, peluang syarikat tu nak dapat tender tu tinggi. Or bila ada awek cun dalam opis, kaum2 Adam akan lebih bersemangat nak kerja. The working atmosphere becomes different. Produktiviti syarikat naik. Budak-budak bujang nak gi kerja pun tak de lah liat sangat. See? Ada guna “kecantikan” anugerah Tuhan tu.

Tapi, yang gua concern sekarang adalah orang-orang perempuan yang sengaja menyalah gunakan “asset” pada diri mereka untuk melindungi kepentingan diri mereka sendiri.

Kecantikan diri mereka itu menjadi alat atau bantu loncatan untuk mereka naik ke atas.

Adakah ia masalah?

Tidak . Pada awalnya tidak. 

Dah memang Tuhan jadikan dia selawa Nora Danish dalam iklan sabun pencuci sebelum dia menjanda dan secomel Lisa Surihari dalam iklam Pampers wanita sebelum dia kawin. Dan memang hukum alam semua orang suka tengok rupa yang indah. Gua pun camtu jugak. Lelaki mana yang cakap dia “tak memilih kecantikan rupa, tapi melihat kecantikan hati” tu, gua declare dia mati pucuk.

Cuma, terdapat golongan yang “rupa je lawa, tapi perangai buruk”, yang turut menggunakan kelebihan-kelebihan mereka itu bukan untuk kepentingan diri sendiri saja, malah untuk menjatuhkan orang lain.  Kadang-kala, walau si cantik tu dok buat hal dia tapi tak kacau orang lain sekalipun, mungkin akan timbul rasa cemburu dan dengki dalam hati orang-orang sekeliling mula timbul, ekoran layanan istimewa yang tak derang dapat.

Contoh mudah, korang sama-sama kerja kilang dengan sorang minah cun ni. Dia hari-hari dok “menyundal” dan main kenyit-kenyit mata dengan “supervisa” korang. Tak lama kemudian, minah tu dapat promotion or naik gaji, even korang kerja kat situ lagi lama dari minah tu. Tak hangin satu badan ke korang?

Or bak kata member gua, sebab minah tu lawa, apa yang minah tu cakap , orang lain semua percaya. Semua yang member gua yang tak berapa nak cun tu cakap, semua yang dia cakap sepatah haram pun orang lain tak dengar. Walau, si minah cun tu menipu. Tapi sebab dia lawa, orang percaya sama dia.

Lantaran, mereka-mereka inilah yang gua rujuk sebagai “sundal”, even secara fizikalnya, derang tak berkongsi katil,tilam, selimut,bantal, gula-gula getah mahupun straw dengan bos-bos derang. 

Pedas? Terasa la tu.

Maksud tersirap bandung.

Dalam gua dok membebel dari atas sampai bawah, and sampai dah penat korang baca, satu je fakta yang tersirat yang gua nak bagitahu;

“we are living in a MALE dominated world”.

Yes. “Male” dominated world. You read it right.

Itulah punca kenapa semua ini berlaku. Itulah kebenaran pahit yang perempuan-perempuan kat luar sana, yang sedang membaca tulisan ini harus akui. Itulah yang gua cuba nak sampaikan.

Sebab, gua tengok ramai perempuan yang bermati-matian nak jadi cantik. Berhabis duit beribu ringgit beli air aura white bagai. Beli jamu ‘Cantik Tak Kak Ton’. Buat breast implant. Cocok botox. Suntik stem sel. Sanggup mengikat perut sebab nak dapat tubuh yang menggiurkan. Sanggup terseliuh kaki sebab nak pakai high heels. 

Semua kegilaan-kegilaan ini disebabkan apa?

Sebab nak nampak menarik di depan mata para-para lelaki. Bos derang. Orang-orang yang “mengusai” hidup derang.

So, syok tak jadi seorang lelaki? Best kan? Tak caya, cuba tengok video klip lagu Michel Telo, Mr.Worldwide or  klip video PSY. Cuba ingat balik iklan-iklan pada billboard, dalam TV dan majalah yang korang baca. Atau time autoshow or time pelancaran apa-apa produk. Ce tengok kaum mana yang jadi model.
 Kaum yang ada halkum macam gua ke bukan? Terbukti ke tak kata-kata gua?

Or kalu still tak puas hati,simply scroll atas balik, tengok billboard blog totallyMejah. Ce gitaw gua,gambar lelaki ke gambar perempuan yang jadi model. Cun ke tidak. Better gua letak gambar kucing gua je if yang gua cakap ni salah. Or letak gambar beruang ke. Gambar angsa ke. Kan?

Dalam kulit kacang (In a nutshell).

Dunia memang kejam. Dunia memang tak adil. Terimalah hakikat tu.
Dua benda gua nak highlight dalam entri kali ni:

  • ·         Perempuan. Asal cantik je, asal tahu bawak diri, ada pelajaran sikit, dah mampu pergi jauh.

  • ·         Lelaki. Tak kacak tak apa. Yang penting bila ada duit, ada pangkat, ada kuasa, ada pengaruh – subjek dalam item kat atas tu akan datang dengan sendirinya.  And sebab we are living in a male dominated world (ya, gua seksis), manusia yang mana bergelar “jantan” tu , sedarlah bahawa mereka sangat beruntung. Heh.

Sape stuju apa gua cakap? Angkat tangan. Hoh, yang tak angkat tangan tu nampak sangat pernah menyundal. Keh keh keh.

Jangan marah eh? Nanti kena jual.

This is Mejah. Out.

*******************************************************

Entri ni gua nukilkan waktu gua tengah belayar. So, kurang sikit bisa dia. So harap maaf. Saja lepaskan rindu nak berblog.

Harap maklum.

Thursday, 15 August 2013

Kisah Satu Malam: Aku, awek JDT dan kucing jalanan

Latar tempat:  Laluan pejalan kaki hadapan kedai 24 jam
Latar masa: Lewat malam
Latar masyarakat: Rakyat Mesia yang berbilang kaum yang hidup aman harmoni

Kedai serbaneka yang dimaksudkan
*ching-ching-ching*

Bunyi chime pintu kedai serbaneka itu memecahkan kesunyian malam. Dua pasang mata awek cashier memerhatikan aku masuk terkedek-kedek ke dalam kedai itu. Beria-ria cashier dua orang tu ushar aku; ibarat mamat bangla masuk kampung tengok anak dara Melayu. Lantaklah,bukan luak pun. Orang hensem ni memang suka orang perempuan tengok. Heh.

Aku just “watdonno” dan meneruskan langkah menuju ke bahagian belakang kedai, bahagian minuman sejuk. Lepas 5 minit duduk ushar peti sejuk tu atas bawah, kiri kanan, aku finally decide minuman apa aku rasa nak teguk waktu tu- Barbican perisa strawberi. Okay lah tu. Dari beli Coca-cola yang terang-terang sokong Yahudi, Barbican ni kira takdelah Yahudi sangat.

Aku ambil dua botol Barbican dan letak di atas counter pembayaran. Sambil melemparkan sebuah senyum tawar,aku tanya awek cashier tu:

“Kak, sini ada jual makanan kucing tak? Yang dalam packing kecik-kecik tu..”

Cat food! Cuma yang ini perisa dia bukan Seafood la.

“Ada dik,kat sana, belah bawah,” balas dia sambil menunjuk ke arah rak paling kanan sekali.

“Dik”? Aku ni baby face sangat ke sampai awek tu panggil “adik”? Yelah. Salah aku jugak yang membahasakan diri dia “kak”. Marah la tu. Kalau aku panggil dia “mak cik” tadi, mesti dia akan panggil aku “pak cik”.  Patutnya aku yang patut panggil dia “adik”. Barulah dia akan panggil aku “abang”. Kan sedap sikit bunyinya tu?

Alah. Biarlah. Bukan lawa sangat pun awek cashier ni, tak berbaloi aku nak fikir lama-lama pasal derang.

Aku pun ambiklah makanan kucing tu sepeket. Perisa “makanan laut” ? Makanan kucing pun ada perisa macam-macam ke? I mean,kucing-kucing zaman sekarang ni memang pandai memilih makan ke? Sampai ada perisa khusus bagai. Ntah-ntah kat Jepun pun ada makanan kucing perisa sayur untuk kucing-kucing yang mengaku vegetarian agaknya! Choii!

Selesai membayar, aku menuju ke pintu keluar. Masa aku baru je nak tarik pintu tu..

*ching-ching-ching*

Chime berbunyi lagi. Ada someone baru nak masuk dalam kedai tu.

Sorry guys. Gua dah 3 jam Google. Ni je gambar awek JDT yang gua jumpa yg mematuhi piawai. Harap maklum. 

Awek .

Rambut hitam panjang.

Cun kiok punya.

Pakai jersi JDT.

*Gulp.*

Telan air liur aku kejap. Terkesima. Cun bhai! Terus rasa aku nak lari laju-laju pegi beli jersi JDT dan pakai selai. Nak tunjuk kat dia aku pun fans JDT jugak. Baru bleh “saing-saing” dengan dia. Nak wujudkan similarities antara aku dan dia. Tak kesah la nombor tengah IC aku bukan “01” pun, aku sanggup!!!

Tuhan je yang tahu betapa aku mahu berpaling, cuit bahu awek tu dan mintak nombor dia. Tak dapat nombor, wechat id pun boleh. Tak kuasa aku nak main “look-look around” time tu. Atleast, dapat tengok muka dia sekali lagi pun jadilah!

Tapi, tidak. Memang aku dilahirkan sebagai seorang lelaki yang sopann santun dan pemalu, terutama pada orang yang aku tak berapa nak kenal. Aku hanya mampu menundukkan pandangan. Memandang lantai, dan dengan jalan keluar sehabis tenang macam tak ada apa-apa yang berlaku.

“Tak apa. Kalau ada jodoh tu, tak lari. Ade rezeki, jumpa la dia lagi kt mana-mana”- pujuk aku pada hati aku.  Tipu diri sendiri. Bitter gila rasanya.




Keluar dari kedai tu, aku menghampiri  seekor kucing terbiar yang dari tadi dok mengiau-ngiau mintak makanan. Bunting. Muka cam lapar je. Aku ni memang sukakan binatang, terutamanya kucing. Pelan-pelan aku duduk mencangkung dekat dengan kucing tu, hampar satu beg plastic dan pelan-pelan aku koyak plastic makanan kucing tu. Bagi dia makan. Lahap betul. Lapar sangat agaknya.

Hati aku yang berkecamuk tadi terus rasa tenang tengok kucing tu makan. Somehow, walau kucing bunting tu tak reti bercakap bahasa manusia mahupun bahasa Kelantan,aku tahu yang dia sedang berterima kasih pada aku.

“Owh.. You dah bagi dia makan ya?”

Satu suara tiba-tiba kedengaran dari belakang aku. Aku toleh kepala aku,nak tengok makhluk mana yang tegur aku tak bagi salam ni.

Terkojut gorilla den bilo den pusing! Awek JDT tadi ha!!

“Ah…ha,” balas aku pendek.  Padahal masa tu, aku pun tak sure suara aku keluar ke tidak masa aku cakap “ah-ha” tu tadi. Gila besar bijik mata hitam dia pandang aku. Wallawei! Comel gila ! Cam tok bernafas den ni nengok dia ha! Dup dap dup dap dalam dado den ni ha!

(Apsal aku tiba-tiba cakap Nesmilan plak ni?)

"Nyam-nyam-nyam. Terima kasih ! Terima kasih!" - ujar kucing tersebut.

Dia senyum dan duduk mencangkukung  sebelah aku. Sama-sama teman kucing bertuah tu makan. Bau longkang yang dari tadi menemani aku dengan kucing tu tiba-tiba digantikan dengan aroma harum awek tu. Kalau tak salah aku, bau dia tu bau ala-ala Atlas Mountain Rose punya haruman yang ada dijual kat Body Shop tu.  

Wangi. Manis. Manggiurkan. Eh?

“ Senanya, I pun belikan makanan ni untuk dia. Tadi I nak masuk beli barang , dia duduk berbunyi-bunyi macam lapar. Kesian I tengok dia. Tengok-tengok u da bagi dia makan..” terang dia pada aku sambil menunjukkan satu beg plastic berisi makanan kucing dan sebotol susu penuh krim.

“You beli makanan je kan? Ni , I ada belikan dia susu. Hee..” sambung dia sambil menuang susu Dutch Lady ke dalam penutup botol susu. Dia senyum lagi. Dah nak pengsan aku rasa.

“Awak.. awak punya makanan kucing tu.. macam mana? Kucing ni cukup la satu pek..” tanya aku pada dia. Macam cakap merapu sorang-sorang je bunyinya. Gabra.

“I bawak balik je la. Rumah I pun ada cats..”jawab dia sambil hidang susu pada kucing. Tak pandang aku pun.

“You.. suka kucing?” sahut aku. Perlahan-lahan aku mula membina confidence.  Slow and steady. Mengorak langkah demi langkah.  Pasang perangkap kanan kiri jalan. Rasa macam jeneral perang pun ada. Kena pandai atur strategi ni. Kena cari pick up line baik punya untuk memenangi pertempuran ini.

 “I suka.. Suka gila..” balas dia sambil tersenyum melihat aku. Kali ni nampak gigi dia. Tersusun rapi. Putih bersih macam awek dalam iklan Darlie. Bebas plak. Bebas rongak. Bebas gigi berlapis. Mungkin benar ada possibility antara kami. Mungkin jugak kucing dia dekat rumah tu bakal mendapat abah yang baru. Start berangan dah aku. Heh.

"Bestnya kalau dapat suami yang sama perangai macam you, yang suka kucing. Sama macam I ni.." sambung awek tersebut. Tangan dia dok usap-usap kepala kucing tu dengan penuh kasih sayang. Calon ibu yang penyayang ni!

Apa? Suami? Aku ke? Wallawei! Aku suka benar awek yang jenis terus terang ni! Bukan ajak kapel ni, ajak kawin terus! Betul la cakap umi aku, aku ni memang dilahirkan bertuah. Alhamdulillah !

Terima kasih ibu kucing yang tengah melantak. Kerana menemukan jodoh kami.

“Tapi..”
Dialog murahan:  "Ya, tapi ..." "Tapi apa?". Tak caya? Tengok drama RTM.


Terhenti kejak angan-angan aku tadi.

Aku terdiam. Aku ni memang anti betul dengan perkataan “tapi” tu. Cliché habis. Dialog sikit, “tapi”, dialog sikit “tapi”. Macam drama Melayu RTM dah rasa. Drama swasta kurang sikit dialog murahan camtu.

Tapi apa?

“Tapi suami I tu, dia.. Dia tak suka kucing..”

Jap. Apa awek tu cakap?

Suami?



Hati ni macam dah kena gelek dengan lori traller 12 tayar dah aku rasa. Saat tu jugak aku bangun. Pelan-pelan aku turun tangga menuju ke kereta tanpa memberikan sebarang reaksi pada minah tu. Satu perkataan je yang mampu aku cakap.

CELAKA !

Monday, 12 August 2013

Cerita Rakyat: Sabil, Prebet Sapu dan Pagi Raya

Latar tempat : Lapangan Terbang Pengkalan Chepa
Latar masa : Pagi raya pertama
Latar masyarakat: Masyarakat Mesia berbilang kaum yg menyambut raya

Camni la rupa Air Port Kota Bharu, baq hang! 


Pagi itu pagi raya. Sabil baru saja selamat mendarat di Pengkalan Chepa  jam 8 pagi setelah bertolak dari LCCT awal pagi tadi. Sayup-sayup kedengaran suara takbir memecah keheningan pagi itu. Kerana kesibukan kerja , baru hari itu Sabil dibenarkan bercuti dan pulang beraya di Kelantan. 

Target Sabil hanya satu, setibanya dia di Kelantan, cepat-cepat dia mahu bertolak ke Kampung Dewan Beta, Kota Bharu untuk menyambut hari lebaran bersama atuk dan nendanya. Dilihat di pintu keluar ruang menunggu itu, terdapat beberapa orang yang menawarkan khidmat “prebet sapu”  atau nama rasminya “teksi tanpa lesen”.

Bey, ambo nok gi Kappong Beto ,Koto Baru nih. Slaluh. Berapo ya hey?”, soal Sabil , dalam bahasa Kelantan. Mungkin dia boleh mendapat diskaun jika berbuat demikian, pikirnya.

Translation: “Bang. Saya nak pergi ke Kampung Beta, Kota Bharu ni. Sekarang. Berapa ringgit ya?”

“Koto Baru, dik? Buleh. 80 ya..” balas mamat prebet sapu tersebut, sambil menjeling kearah 3 lagi rakannya yang sedang menghisap rokok dan buat muka poker face. 

Translation: “Kota Bharu, dik? Boleh. 80 ringgit”

Sabil terkejut mendengar jumlah itu. Seingatnya, 2 bulan lepas dia juga pernah ke destinasi itu. Dan harganya adalah Cuma sebanyak “30 ya” sahaja. Gila cekik darah ni !!

“Hurm. Takpo lah bey. Timo kasih..” ujar Sabil , sambil berlalu dari situ. Kecewa dengan sikap “abey” tersebut. Pergerakan Sabil  terus diperhatikan sepi oleh 4 orang pemandu “prebet sapu” tersebut.

Sambil berlalu, Sabil menelefon ayahnya . Ayah Sabil yang juga on the way to Kota Baru berjanji untuk mengambil Sabil di lapangan terbang. Niat asal Sabil yang tak mahu menyusahkan orang tuanya di pagi raya itu tak kesampaian disebabkan oleh sikap pemandu “prebet sapu” yang nyata mahu mengambil peluang.

Selesai menelefon, Sabil menyalakan rokok DUNHILL biru di bibirnya. Dah sebulan dia tidak merokok di siang hari. Terasa sungguh nikmat di setiap tarikan dan hembusan asap yang penuh karbon monoksida itu. Terkedek-kedek datang “abey”  yang Sabil tegur tadi. Sabil buat-buat tak nampak saja mamat tu.

“Ginilah boh. Ambo siyey ko demo, boh. Kalu 60 guano? Takdok 80 gak, 60 pun takpo doh..” ujar “abey prebet sapu” tersebut. Memujuk Sabil.

Translation: “Macam nilah , boss. Saya kesiankan awak, boss. Kalau 60 ringgit macam mana? Tak ada 80 ringgit, 60 ringgit pun dah okay”

“Tak po, terimo kasih..” balas Sabil. Ringkas. Tak pandang pun muka “abey” tersebut.

 Pelik, tadi panggil aku “adik”, sekarang panggil aku “boss” pulak. Adoyai. Sabil mencampakkan puntung rokoknya ke dalam longkang.Beredar dari situ.

Sabil masuk ke ruang dalam air port, menuju kearah  kerusi urut berbayar. Dimasukkannya wang kertas berwarna merah ke dalam mesin itu itu, lalu dia duduk di kerusi itu sambil berbual-bual dengan Mat Salleh yang ada disebelahnya. 

40 minit berlalu,  sebuah kereta Mercedez berwarna perak masuk ke dalam kawasan airport dan parking betul-betul di sebelah kereta “abey prebet sapu” tersebut. Kemudian, Sabil keluar dari ruang menunggu dalam air port dan memasukkan bag tariknya ke dalam kereta itu. 

Kereta ayah Sabil sudah tiba. Kelihatan ayah Sabil, ummi dan adiknya dalam motokar itu. Selesai bersalaman dengan ayah dan umminya, Sabil berjalan kearah “abey-abey prebet  sapu” yang dari tadi memerhatikan gelagat Sabil.

Sabil bersalam-salaman dengan pemandu-pemandu teksi haram tersebut dan menghulurkan mereka duit sebanyak 10 ringgit setiap seorang. Mereka semua kelihatan blurr. Kemudian, Sabil memegang bahu “abey” yang memancingnya tadi dan berbisik:

Gambar hiasan. Ni bukan Sabil, ya adik-adik!

“Abey, ambo bukey tak dop pitih sakni. Abey mitok 100 pun ambo bulih bui lagi. Cumo, ambo tok brehi berkompromi  denga orey-orey yang membusuk kae namo negaro nih..

Translation:
“Abang. Saya bukan tak ada duit tadi. Abang nak seratus pun saya boleh bayar. Cuma, saya tak suka bagi peluang kepada orang yang membusukkan nama negara ini..

Sabil berlalu. Dan “abey-abey prebet sapu” tadi masih tercengang.  Mereka merasa “terpukul” dengan perlakuan Sabil tersebut, terutamanya yang memancingnya tadi.

Semoga mereka berubah.

Tuesday, 30 July 2013

ABK : Patah Hati

" so I’m Puttin’ my defences up. Cause I don’t wanna fall in love. If I ever did that I think I’d have a heart attack " - Demi Lovato
“Saya mmg suka berkawan dgn awak.”

“In fact, dalam bnyk2 org lelaki yg saya kenal, saya rasa awaklah yg paling rapat dan paham jiwa saya”

“Tapi, nak jadi lebih dari kawan tu, saya rasa payah sikit. Dah terbiasa macam ni.”

“Saya lebih selesa kita ni hanya berkawan"

“Sorry sangat-sangat, awak”.

Untuk kesekian kalinya, aku baca ayat itu satu persatu. Baris by baris. Huruf by huruf. Dengan penuh sopan ayat dia.

Friendzoned again. Atau bahasa mudah, tanpa kias dan tanpa lapik, aku kena rejek lagi.

Semalam lagi aku terima mesej tu dalam Wassap fon aku. Terdiam aku. Tak reply apa-apa pada minah tu. Dah hilang nafsu dah. Penantian aku sejak berapa lama tu , aku kira buang masa. Membazir dalam setahun setengah aku menunggu dia recover balik lepas kena dump sebab boyfriend dia malas nak pujuk dia merajuk.

Ya. Dia masih trauma kena tinggal dek ex dia. Jadi, dia takut untuk menjalin sebarang perhunungan lagi. Serik.

Biarlah. Mungkin Tuhan dah takdirkan minah tu bukan jodoh aku. Bukan aku tak selalu contact dia, aku contact. Bukan aku tak pernah reject awek lain sebab tunggu dia, aku buat. Bukan aku tak simpan duit dan tak ada plan untuk masuk meminang dia, semua dah ready. Cuma tunggu green light dari dia dan parents dia saja.

But bila dah baca mesej tu semalam, tak ke terduduk aku dibuatnya?

Aku suka scene ni. Banyak benda yang melantun-lantun. I mean, tiket wayang tu. Melantun atas katil.
Rasa macam nak mengamuk macam Lisa Surihani dalam cerita Ombak Rindu tu. Nak baling-baling semua GUNDAM aku yang tersusun berpuluh-puluh ekor atas rak tu. Nak hempuk-hempuk kucing aku dengan bantal busuk aku tu. Huh. Lantak la kucing aku tu nak merajuk pun. Nanti pandai la aku pujuk dia.

But, aku kan lelaki kuat. Sorry la, air mata aku tak jatuh bederai macam lelaki Korea yang jambu tu. Bukan nak cakap aku ni rock kapak atau macho gila, cuma bagi aku mahal benda alah tu. Hanya untuk certain-certain occasion saja air mata aku yang jernih dan suci tu akan keluar.

Tapi, aku pernah menangis kaw-kaw masa tengok cerita Pokemon The First Movie. Masa tu aku kecik lagi. Kira tak aci la, kan?

Woo.. Scene ni gua nanges terok woo..  Sedih siot! 3 kali ulang, 3 kali nanges kowt!
Frustrated? Tak de la sangat. Cuma lebih kepada risau je. Ye lah. Kalau aku boleh hidup selama 75 tahun kat dunia ni, aku dah habiskan satu pertiga dari tempoh tu. Dalam satu pertiga tu, aku dah tamat belajar,dah bekerja dan dah siap sedia untuk kawin.Tunggu the right one je. Tu life plan aku. Dah cun gila dah. Tapi,semua perempuan yang aku anggap calon menantu ideal bagi mak aku tu asyik-asyik tak sesuai. Tak compatible. Tak masyuk.

But melihatkan, ramai member-member yang dah kawin or yang dah bertunang, mana tak ghisaw ghimau nya aku?  Yang belom kahwin or nikah pon masing-masing ade makwe yang steady barang sorang dua. Even minggu lepas, awek first yang aku minat zaman sekolah rendah dulu pun ada mesej mintak alamat nak anto kad jemputan kawen. Beria-ria dia mintak buatkan aku rasa seolah-seolah dia tengah nak menganjing aku. Celaka sungguh.

Memang aku ni ditakdirkan untuk jadi gay ke apa ni?

Astarfirullah. Mengucap panjang kejap.

*tarik nafas kejap*

Aku bukak Fesbuk. Nampak Miss M tengah online.

“Hoi !”- sapa aku dalam private chat dia. Selamba je aku hoi-hoi kat awek orang. Atau lebih tepatnya, awek yang dah dirisik orang. Aku kan jenis jantan yang tak berapa taw malu.

“Hai Mejah !!!” – sahut dia. Cam happy je aku kacau dia. Nasib baik yang online tu dia, kalau balak dia yang online, bukan ke bala namanya.

“Saja kacau. Bosan..” – reply aku. Memang takde motif pun aku kacau dia. Sebab aku bosan je. Mungkin nak melarikan diri dari keserabutan kepala hotak aku.

“Ni alang-alang chatting, M nak tanya, bulan Disember nanti, Mejah ada kat darat x?” – soal dia.

“Hujung tahun ni, Mejah tak ada la. Outstation lagi.. Kenapa?”

“Owh.. M ingat nak ajak Mejah datang majlis pertunangan M. Boleh lah kita berburak-burak ! Asyik jumpa kejap-kejap je”

M dah nak bertunang ye? Tahniah.. jealous la dengan M” – balas aku. Dengan tak berapa sporting.

“Kenapa nak jealous pulak?” – tanya M, seolah-olah tahu aku sedang tarik muka.

Kate kazen gua, "Jelly" ni maksudnya cemburu. Bagi gua, "Jelly" tu sejenis makanan.

“Ye la. M kan dah dirisik. Lepas ni nak bertunang. Then tahun depan, InsyAllah , M akan kawen. Mejah ni ntah bila lagi la..” –luah aku. Saje buat-buat sedih. Mengharap simpati.

“ Mejah, you gonna get married. Don’t worry”- pujuk Miss M. Kondifen abis.

“But when?” – soal aku. Walau aku tahu soalan aku tu “bodoh bin tak berapa munasabah” untuk ditanya, apatah lagi untuk dijawab.

“Sooner than you imagine. *smiley*”- balas Miss M. Aku boleh bayang dia sedang tersenyum sewaktu dia menaip kata-kata itu.

“Sometimes, unexpected ?” –tanya aku. Sepontan.

“Yes. Sometimes, unexpected. Couldn’t even see it coming.” – jawab Miss M.

Aku terdiam menatap skrin monitor lappy aku.

Kawin = Sooner than I ever imagine + unexpected

Mungkin, seperti kata Miss M, aku harus terus percaya.

Rasa kecewa dan risau yang meluap-luap dalam diri aku yang hadir sejak semalam tiba-tiba hilang lepas membaca kata-kata Miss M.

Terima kasih, Miss M.

You just saved a life.



*****************************************************************

Salam satu Mesia.

Salam bulan puasa. Gua baw balik terawih ni. Korang tak gi terawih ke?

Keh-keh-keh. Okay, lets cut the chase and lets go direct to the point.

Satu je poin gua dalam entri kali ni.

"Pain and frustration that been inflicted by a girl, can easily be cured by another girl"

Or vice-versa. 

So, kalau korang pernah disakiti dan masih trauma untuk percaya pada orang baru dalam hidup korang, jangan takut untuk memulakan perhubungan baru. Sebab, kesakitan dalam perhubungan itu akan buatkan korang semakin matang, makin tabah.

Kira after every breakup dan failure, korang dah naik satu level baru. Macam main game candy crush la. Lepas korang crush gula-gula tu banyak-banyak, korang naik ke level baru. Dah makin power. Camtu la kiranya.

Don't stop beliving. Yang mana belum ada jodoh tu, masih single mingle, berdoalah pada Tuhan semoga jodoh tu dipercepatkan. Yang mana dah kawin tu, berdoalah semoga perkahwinan korang akan berkekalan dan bahagia selalu.



"Kita kahwin bukan sebab kita tgk kawan-kawan kita kawin pastu kita rasa kita kena kawin. Kita kawin bukan sebab kita rasa umur kita dah banyak. Kita kawin sebab kita rasa kita boleh bawak pasangan kita masuk syurga.." - ustat Kazim Elias.

Berdoalah. Kerana Tuhan itu Maha Mendengar.

Lagi-lagi bulan puasa ni.

Okay?

Take care, spread the love.

This is Mejah.Out.

Saturday, 13 July 2013

Awek korang or bangkai anjing. Mana pilihan anda ?

A muslim touches and do kind stuff to dogs. Problem ?
Sedap kan jalan-jalan sambil pegang tangan balak korang? Rasa cam berejam-rejam genggam tangan balak tu, pun tak apa. Tak lenguh. Bagi awek-awek lain tahu yang balak hensem yang korang pegang tangan tu korang punya. Bagi depa jealous.

Syok kan bila korang usap-usap lembut rambut awek korang? Tolak rambut dia ke belakang telinga. Pastu letak tangan korang bawah dagu dia. Tekan lembut ibu jari korang kat bibir bawah dia yang lembab tu. Huuu~ Layan beb.

Nostalgik abes kan bila korang saling bersandaran atas bangku konkrit di taman sambil bergurau senda? Pastu ada adegan cubit-cubit manja. 

Ah, indahnya berkapel !!! Sape cakap kapel tak best, dia mati pucuk !

*****************************************************************************
Petang itu petang Sabtu.Di sebuah taman kelihatan Mamat, budak Melayu beragama Islam sedang menaiki motosikal yang baru pulang dari masjid selepas mengikuti kuliah agama selepas solat Asar. Dia masih memakai baju Melayu, berkain pelikat dan lengkap berkopiah. Mamat menikmati pemandangan indah di taman bunga itu. Tapi sayang, sayup di sudut-sudut taman itu terlihat pasangan muda-mudi yang sedang berpacaran.

“Owh.. esok hari Ahad. Ramai la keluar dating hari ini..”

Kerana berasa tak begitu selesa dengan pemandangan-pemandangan demikian, Mamat memutuskan untuk patah balik dan pulang ke rumah saja. Dia bukan kaki mengendap. Bukan kaki skodeng. Tak. Mamat punya perangai tak macam perangai korang yang tak berapa nak senonoh tu.

Baru saja Mamat buat u-turn untuk balik, tiba-tiba…

"Guk..guk...Kaing..kaing..kaing..."

Seekor anjing kelihatan tergolek di tengah jalan, baru saja dilanggar oleh sebuah kereta yang dipandu laju dan meninggalkan anjing itu begitu sahaja.

Mamat blurr. Dia di dalam dilemma, samada mahu menolong anjing itu, atau pun tidak. Anjing itu sepertinya sudah tinggal nyawa-nyawa ikan.

“Anjing itu kan najis Mughallazah. Najis berat. Darah anjing pula tu. Ah.. Biarkan sajalah,” pikir Mamat.

Sanggupkah anda? Tepuk dada, tanya diri !

Mamat buat tak nampak saja kejadian itu. Lalu dia beredar dari tempat itu secepat mungkin. Tapi hatinya masih ragu-ragu dengan tindakannya itu. 

Mamat teringat cerita ustatnya bahawa terdapat seorang pelacur yang masuk syurga kerana memberi minum kepada seekor anjing yang kehausan. Islam memang menyeru umatnya berbuat baik kepada semua bintang, termasuk anjing mahupun babi sekalipun.

“Walau anjing itu najis, tapi dia makhluk Allah juga. Aku harus menolongnya..” bisik hati kecil Mamat.

Mamat menghampiri anjing tersebut yang bergelimpangan di tepi jalan itu. Nyata anjing itu sudah mati dan menjadi bangkai. Mamat memegang anjing itu, dan membawanya ke tepi jalan untuk menanamnya.

Ternyata, tindakan mamat itu diperhatikan oleh sepasang kekasih yang berada di situ.

Awek: “Baby, tengok sana. Gila betul. Pakaian nya saja gaya orang beragama, tapi selamba aje pegang anjing tu..” (sambil berbisik ke telinga balaknya)

Balak: “Ye lah beb. Orang kita ni, kalau belajar agama banyak sangat pun, boleh jadi mereng (gila) juga. Patutnya, kurang-kurang pun berlapik la. Anjing tu kan najis. Jom kita gi ushar (tengok) di kejap, baby..”

Ada makna ke bertudung , tapi selamba badak je pegang-pegang yang bukan muhrim ? - Gambar Hiasan

Sambil berpegang tangan , pasangan kekasih itu menghampiri Mamat yang sedang menggali lubang untuk mengebumikan bangkai anjing tersebut.

Balak : “ Erm.. bang.. ini bangkai anjing, kan?”

Mamat: “ Bangkai anjing. Mati kena langgar tadi. Saya nak tanam..”

Awek: “ Tapi bang, anjing tu kan najis. Mana boleh pegang kalau tak pakai sarung tangan. Ada darah lagi..”

Mamat:  “Ah.. tak ada apa-apa la, kak. Bangkai ni Cuma najis. Bukan berdosa kalau pegang. Nanti saya samak (cuci) lah..”

Balak: “Bang, najis tetap najis. Abang ni kan belajar agama. Mana boleh main pegang-pegang bangkai anjing ni..”

Mamat terdiam seketika. Mahu mendigest apa yang pasangan kekasih tu mahu memberitahu dia. Sambil tersenyum.

Mamat: “ Akak, abang. Maaf ya. Saya tahu itu. Anjing ini mati dilanggar kereta. Jika semua orang membiarkan saja bangkai ini di tepi jalan hanya kerana ianya najis, nanti bangkai ini akan membusuk, mereput dan mengganggu lebih ramai orang. Lebih baik jika ada orang yang menanam bangkai ini. Lagipun , ia hanya najis dan tidak berdosa..”

Terang Mamat lagi,

“Bagi saya, LEBIH BAIK MEMEGANG NAJIS, DARI BERPEGANG TANGAN DENGAN BUKAN MAHRAM. Ustat saya cakap , sabda nabi: "Sesungguhnya kepala ditusuk dengan besi panas itu lebih baik daripada memegang lelaki / perempuan bukan mahram." (HR. Thabrani dan Baihaqi)

Muka awek dan balak tadi terus berubah. Tersengih seperti kerang rebus, dan akhirnya berlalu dari situ menahan malu, tanpa berkata apa-apa. Mereka sudah berlalu sambil melepaskan pegangan tangan masing –masing.

Monokuro chan !!!


Again gua tanya ni.. Best kan pegang tangan balak / awek korang? Heh.. 

Renung-renungkan dan selamat beramal.

This is Mejah, OUT !

(idea asal: internet. Gua olah semula ikut gaya gua. harap maklum)