There was an error in this gadget

Wednesday, 18 January 2012

Kisah Seorang Awek Cun

*This Original Entry Was Published Many Years Back. This is a repost.*

Salam Satu Mesia.

Aku ade satu kisah benar yang aku pikir aku harus kongsi dengan korang. Bukannye untuk ngumpat atau memburukkan bangsa sendiri, tapi sebagai iktibar untuk kite semua (muda mudi masa kini).Orang kate yang baik tu dijadikan teladan yang buruk tu dijadikan sempadan.

Okey, aku stat bukak cite….

Aku ade mak. Mak aku plak ade sorang kawan. Yang merupakan bini kepada seorang datuk (datin la). Boley kate kawan baik la. So, mak aku slalu kate kat aku ngan abang aku, yang kawan die ni ade sorang anak pompuan yang cun gile. Aku ngan abang aku tak penah tengok pun anak kawan die tu. Maklumlah, aku ngan abang aku bukan slalu ade kat rumah, blaja kat negeri orang la katakan.Mak aku cakap lagi, kalaulah anak pompuan kawan die yang cun gile tu dinampak nye oleh anaknye sultan, maunye di buat bini.Tak tau lah, itu yang mak  aku cakap. Comel sungguh kot anak kawan die tu. Aku tak penah tangok lagi masa tu.

So nak dijadikan cite, pada suatu hari ,aku ngan mak aku gi la berbelanja skit (shopping la lebih kurang) untuk aku nyer interview. Beli baju, seluar, tai etc. Jadi, on the way back (dalam perjalanan pulang), mak aku pun cakap la yang dia nak singgah kat rumah kawan dia tu jap. Bisnes kata mak aku. Belok kiri, belok kanan , sampai la rumah kawan die tu.

Masuk aje dalam pintu pagar rumah kawan mak aku tu, aku ternampak seorang awek yang sungguh cun di depan pintu rumah tu. (memang lawa gile, cam ade angel singing je time aku menatap wajah awek tu). Memang aku terkaku tengok awek tu.( tok kettek~, kata orang Klate) Kalu nak dibandingkan dengan Siti Nurhaliza dalam iklan Olay atau Nora Danish dlam iklan sabun pencuci tu memeng tak leh celen (challenge) dia la.Jauh panggang dari api. Bak kate orang Klantan lagi, “ panggil tak dengar la”. Kesimpulannye, dia memang cun tahap gaban la. Rase cam nak buat bini je anak mak cik tu.

Ini gambar Siti "buat muka" masa beliau muda-muda dulu. Bukan gambar anak Datin tu  ya, adek-adek !


Tapi, dengan sepantas kilatnye, dia masuk ke dalam rumah tu. “Pemalu kot”, aku pikir.Tak kisah la.Jadi, lepas parking keta kat tepi rumah tu, mak aku pun masuk la dalam rumah kawan die tu. Mak aku kate kejap je.Aku pun tunggu la dalam keta tu. Tapi takde la kejap sangat, dalam 20 minit camtu. Kendian, mak aku pun kuar dari rumah tu sambil kat tangan die ade sampul surat .Muka cam x happy sangat la. Sampul jemputan kawin? Masuk je dalam keta, mak kau pun ajak aku pulang ke rumah.

Masa tengah bawak keta tu, mak aku pun bukak cite, Dia kata bisnes die dengan kawan die tu kene tangguh buat seketika. Kenapa? Sebab kawan mak aku tu kene buat kenduri kawin secara mengejut. Kate mak kau , anak pompuan kawan dia yang cun gile tu kene kawin.

“Kene kawin ?”

Sebenornye cam gini,anak kawan mak ku tu dah kawin lari dengan boifren dia. Maklumlah, Rantau Panjang (area rumah aku tu) kan dekat dengan Sungai Golok,Thailand. So, diaorang  (si awek cun tu dengan balak dia) pun kawin la kat sane, of course tanpa pengetahuan mak bapak dia orang. Jadi, untuk menyapu kembali arang yang telah terconteng kat mak bapak si awek tu (yang merupakan Dato’ dan Datin) diaorang akan dikahwinkan semula secara besar–besaran.

Yang lagi sensasi, dengar ceritanya anak pompuan dea yang cun tu senanya dah mengandung- tu la main reason derang kawin lari. Lagi hangat, si boipren tu pulak tak ade keje tetap- ade sumber lain plak cakap yang si boipren ni kerja jual pil kuda secara haram. Kalau cakap-cakap tu betul la kan, aku personally rasa sangat sedih. Sayang gile kowt bangsa aku.

Mak aku cakap, patut la si awek cun tu lari masuk dalam rumah. Malu rupenye nak berhadapan dengan masyarakat. Especially mak aku, since mak aku baik dengan mak dea. Mungkin, dia pun tahu yang kisah kawin lari dirinya tu dah tersebar ke seluruh cakrawala. Mak aku pun sebenornye dah diberitahu tentang kisah anak kawan nye itu dari mulut kawan-kawan dia. Tapi, mak aku  tak pernah angkat port sebab dea slalu sangka baik and kalau betul pun hal tu, dia mahu pengesahan dari mulut mak awek itu sendiri.
Tamau dengar dari mulut orang lain.

End of story.

 "Beauty is only a skin deep."- Mat Saleh


Aku cuma terpikir la, betul gak pepatah mat saleh tu yang berbunyi, “ beauty is only a skin deep”. Cun memang cun tapi kalu otak tak leh pakai takde gune gak. Mak aku pun ade cakap, yang budak pompuan tu (awek cun tu la), mengaji (akademik) tak pandai sangat. Tingkatan tiga pun ngam-ngam je lepas.Aku pun mula terpikir balik tentang kemahuan aku untuk memperisterikan seseorang hanye berpaksikan paras rupe semata-mata. Kalu kawin pun, hanya sekadar sebagai mesin buat anak je (ni kate-kate abang aku yang kijam la).

Kesimpulan nye, kalu nak cari isteri/suami tu, jangan hanya sekadar melihat kecantikan/kehenseman sahaja sebagai prioriti utama. Kene ade otak, akhlak , dan agama. Serta dari keturunan yang baik-baik.  Because, kawin tu tak berakhir sampai situ saja, the wife/ husband is going the parent to our future children. Kawin ni bukan main-main ye adik-adik.

Tu je aku nak sampaikan.buat iktibar kita semua. Ni cerita betul ni.Untuk iktibar kite semua. Wassalam dan terima kasih sebab sudi baca.


2 comments:

  1. wajah yang cun dan cantik belum tentu perangai pun cun atau cantik.Jadikan sebagai pengajaran dan iktibar

    ReplyDelete