Wednesday, 24 May 2017

Review: Pirates of The Caribbean: Salazar’s Revange

Sebelum penulis pergi lebih jauh mengenai filem ke-5 dari siri franchais Pirates of The Caribbean ini, penulis sempat membaca beberapa review filem ini dari pandangan beberapa penulis antarabangsa.

Terdapat banyak penulis ulasan filem antarabangsa yang menyatakan bahawa filem terbaru Kepten Jack Sparrow ini adalah sebuah kegagalan, malahan ada yang menyifatkan ia seperti seekor sotong lembik.

Pesan penulis, pergi ke panggung, dan lihatlah sendiri filem ini. Jujurnya bagi penulis, ia adalah sebuah filem hebat dan ia adalah penamat yang sempurna bagi menutup franchais yang sudah berusia 14 tahun ini.

Sinopsis
Pada kali ini, penonton akan dibawa mengikuti pengembaraan Jack Sparrow (lakonan Johnny Depp) untuk mencari Poseidon Trident (trisula Poseidon) yang dikatakan mampu memusnahkan semua sumpahan yang wujud di lautan.

Pengembaraan Jack Sparrow kali ini kali ini diteman oleh Carina Smyth (lakonan mantap Kaya Scodelario), seorang astronomer dan Henry Turner (Brenton Twaithes), anak kepada Will Turner (masih ingat kepada Orlando “Legolas” Bloom?), sahabat lamanya.

Sedang pada itu, mereka juga sedang diburu oleh Kepten Armando Salazar, hantu Navy Sepanyol yang jiwanya terperangkap di tengah lautan akibat diperdayakan oleh Jack Sparrow, sewaktu Jack mula-mula dinaikkan pangkat menjadi kepten.

Pada masa yang sama, terdapat juga pasukan Navy British juga mahu menangkap Jack Sparrow dan mendapatkan Poseidon Trident tersebut untuk kepentingan diri mereka sendiri.

Dengan wujudnya perperangan antara 3 penjuru ini, siapakah yang akan menang?

Siapakah yang akan menemui trisula tersebut dan menguasai laut?

Apakah keistimewaan Carina Smith yang membuatkannya satu-satunya harapan untuk menemui senjata tersebut?

Anda perlu tonton filem hebat ini untuk mengetahuinya.

Positif


KEPUASAN!

Itulah perasaan pertama penulis apabila selesai menonton filem ini. Jalan ceritanya telah digarap dengan baik oleh pengarahnya, J.Ronning & P.Sandberg dan ia sarat dengan aksi-aksi pertempuran hebat dan kelakar seperti mana filem-filem Pirates of The Caribbean yang sebelumnya.

Ringkasnya, ia masih menggunakan formula yang sama; pertempuran epik di darat dan di laut, babak kejar-mengejar yang kelakar, elemen magik, dialog-dialog yang mencuit hati telah diadun bersama sinematografi dan runut bunyi yang baik.Dari segi pembawakan watak, Johnny Depp masih lagi membawa karekter asal Kepten Jack Sparrow; pemabuk, kaki perempuan, tidak bertanggung jawab dan menjelekkan. Cuma bezanya, wataknya dirasakan agak berusia dan lebih perlahan berbanding filem-filem sebelumnya.

Dari segi pembawakan watak baru, Raya Scodelario yang membawa watak Carina Smyth pula dilihat lebih berani dan menyerlah berbanding watak Henry Turner lakonan Brenton Thwaithes yang masih Nampak terlalu mentah.

Ramai yang mula membandingkan pasangan muda ini dengan Orlando Bloom dan Keira Knightly (power couple filem PoTC yang terdahulu), namun keserasian diantara Raya dan Brenton masih boleh diperbaiki.

Namun, perkara paling positif yang penulis paling suka mengenai file mini adalah penamatnya yang benar-benar mengakhiri beberapa “unfinished business” yang ditinggalkan dalam filem-filem yang sepenuhnya.

Lebih positif, terdapat ura-ura yang mengatakan siri franchais ini akan ditambah kepada dua hingga tiga filem lagi. Jika ia benar, kita mungkin dapat melihat wajah-wajah generasi baru untuk dunia PoTC.

NegatifAgak sukar untuk mencari kelemahan dalam filem yang menyeronokkan ini. Namun ada beberapa aspek yang boleh diperbaiki.

Ramai yang mengkritik file mini kerana “jalan ceritanya” hampir sama dengan filem sebelumnya, namun bagi penulis, jika formula asalnya terbukti berkesan, mengapa kita perlu mengubahnya?

Jika babak-babak kejar mengejar dan punch line yang kelakar menjadi seolah-olah ‘identiti’ kepada siri PoTC, mengapakah kita perlu menidakkan hal tersebut? Mahukah kita menonton filem PoTC yang ‘identitinya’ tidaklah seseronok filem PoTC yang terdahulu?

Ada juga yang menyatakan kelemahan filem ini adalah kerana ia mempunyai terlalu banyak CGI (Computer Generated Imagery), terutamanya pada watak Captain Salazar dan kapalnya. Soalan saya, apa masalah penggunaan CGI dalam teknologi perfileman?


Jika anda mahu menonton ‘kehidupan yang sebenar’, jangan tengok wayang- sebaliknya tontonlah drama di TV pada waktu Maghrib. Bagi penulis, tiada salahnya menggunakan CGI – ia adalah satu cabang kreativiti industri perfileman. Malah, untuk menghasilkan CGI yang berkualiti bukanlah kerja yang mudah.

Apa yang boleh diperbaiki dalam filem ini adalah kekurangan ‘memorable moments’ dan ‘memorable lines’. Penonton bakal meninggalkan panggung dengan rasa puas, namun tiada apa yang boleh diperkatakan di antara mereka sewaktu mereka bangun meninggalkan tempat duduk mereka.

Susunan runut bunyi juga boleh diperbaiki, contohnya memperbanyakkan penggunaan runut bunyi tema asal siri franchais PoTC.  

KesimpulanPoTC: Salazar’s Revenge adalah filem yang menghiburkan dan memberikan kesinambungan yang baik kepada empat filem yang sebelumnya. Jika anda adalah peminat tegar siri PoTC, penamat filem ini mampu membuatkan anda menangis kegembiraan.

Jadi, apa lagi? Jangan lupa untuk tonton file mini di pawagam berhampiran ya!

VERDICT: 4.2/5.0

No comments:

Post a Comment