There was an error in this gadget

Monday, 23 January 2012

SOPA is Dead ? : Benda yang hangpa kene taw. (Penipuan Besaq Nih !)

Salam Satu Mesia.

Yeargh !! Heppi la hangpa, ye dak?


"Thanks to all SOPA fighters, the sweet victory is ours" 

Ye kew?

Apa?? SOPA dah mati? Biaq betoi baq hang ! Biar benar?

Yea. SOPA dah mati.

Betoi ka? Hang jangan main-main Mejah. Tumuk muka hang baw hang taw…

Betol. X tipu hang.

Yabedabedu !! Mari kita raikan nya wahai sahabat !! Kita Berjaya “bunuh” SOPA.

Soklan: Betol ka Perang SOPA dah tamat? Just like that?

Bagi menjawab soalan hangpa. Jawapanya,"Ya dan Tidak" at the same time. Reason? Mai sama-sama kita bongkar.

YA coz SOPA dah dicampak kelaut. (YEAAAY !)
TIDAK coz masalah kita belom selesai. (AWWWWW~)

Bak kata Fifi Fairus Fuyyo dalam rancanagan Edisi Khas,  “Kami cari, kami dedah dan kami bongkar, untuk tatapan anda”.

Hehehe~ Guraw.. Guraw.. Igt lagi x mamat niey?

As always, SnS (Short and Simple).

·         Benarkah perang SOPA tamat dan warga Netizens (pengguna-pengguna Internet) menang keatas Perwakilan US?

o   Setelah bermusyawarah dan gado2 (debat, bukan kuih gado-gado) dalam meeting,akhirnya kerajaan Amarika telah mengakui bahawa depa TAK SOKONG SOPA. Pengundian rasmi tentang pelaksanaan SOPA telah di “kensel” dan perundangan tersebot telah di campak ke laut (di tolak ) dengan jayanya.
o   Dalam kenyataan rasmi depa, depa habaq yang masalah piracy (cetak rompak) adalah masalah yang dipandang siyes (serious) dan memerlukan undang-undang khusus untuk menangani nya. Itulah sebab depa nak buat AKTA BARU yang boleh jadi alat untok meghapuskan online piracy didalam dan di luar sempadan Amerika Syarikat (US). yea.. Benar.. AKTA BARU !
o   Dengan kata lain, depa nak lancaq (lancar, bukan lancha*) undang-undang anti piracy baru dalam tahun ni jugak.
o   Ringkasnya, SOPA tidak lah literally mati, tapi akan bangkit semula dari kubur (cam zombie dalam Plant VS Zombie tu) dan menjadi seswatu perundangan yang baru- perundangan anti piracy  yang hampir sama tapi nama lain. Pehe dok? (Faham tak? - versi Bahase Natif Terengganu).

·         Alah, kira macam taktik politik lapok la. Depa bagitau yang ganas-ganas dulu, pastu ramai yang tak setuju, then depa pon “buat-buat” busy, reka perundangan baru,konon nak pujuk (tipoo) rakyat Netizens supaya terima (ape tuh, toleransi? Win-win-situation?) X faham? Meh aku bagi hangpa contoh mudah.

·        Contoh mudah zaman YB Menteri Samy Vellu pegang PLUS:

  • ·         Tol Asal = RM 1. Maw naik tol  sebanyak lima posen. Tapi risau rakyat marah. So, Uncle hangpa declare kadar tol baru = RM2. Rakyat kecoh. Buat demonstrasi. Then, Uncle Hangpa buat-buat kalut. Puas buat-buat menyuarat sambil makan karipap,then agreed tukaq harga tol jadi RM 1.50 jew dari RM2 yang diwar-warkan pada asalnya. Then hangpa rasa hangpa menang. Padahal, Uncle Samy tu dah berjaya naikkan tol sebanayak 5 posen and hangpa pon x marah sangat la. Terer tak Uncle hangpa tu? Win-win situation la sangat. Haha~ 

(ni contoh bagi korang paham..Betul kew x, aku x taw.. Kang aku x pasal-pasal masok lokap..)

Dah nama PLUS.. Mesti la selalu tambah ! Xkan nak tolak pulak.. Dok gitu?


·         Hangpa x terpikiaq ka, awat geng-geng perwakilan US ni sokong sangat menatang anti piracy act macam SOPA/PIPA ni?

    Sebab anak derang artis (cam anak pompuan YB TPM kita tu)? Salah

    Sebab derang pemimpin yang perihatin terhadap rakyat yang cipta lagu/ movieSalah

    Sebab depa bersahabat baik dengan pengeluar filem/pereka lagu? Hampir tepat tapi salah gak.

·         Reason dea adelah sebab geng-geng yang menyokong SOPA ni (filem producers, song producers, pharmacists, atau lebih tepat, golongan entertainers) ni menyumbang banyak kepada depa masa depa berkempen dalam pilihanraya tempoh hari (tahun 2010). Source dari maplight.org (web yang mengkaji pengaruh wang terhadap politik Amerika), menyatakan :

 "Maplight.org found that since the beginning of the 2010 election cycle, SOPA's 32 sponsors took in nearly four times as much in campaign contributions from the entertainment industry than from the software and Internet industries (nearly $2 million versus a little over $500,000). For SOPA opponents, the ratio was reversed-foes of the legislation took about twice as much money from software and internet firms as they did from the entertainment industry."

Tu la.. Better tgk Ombak Rindu dari tgk MI: Ghost Protokol.. Duit Hangpa jugak support SOPA ni.. Ahaks~

·           So, masa derang berkempen time pilihan raya dulu, diibaratkan kalau geng-geng internet/software industries support derang singgit, geng-geng entertainment industries support derang 4 hinggit. So, kira depa terhutang budi la depa kat geng-geng industry hiburan ni. Nampak tak kaitan dea? Konspirasi abes. Ye dok?

·         Natijahnya, geng-geng dari industry hiburan ni, xde nye nak bebelanja berjuta-juta banyaknya untuk melobi (mengepong- bahasa saintifik org-org Jeli, Kelantan) geng-geng Perwakilan US untuk saje-saje jew. Ade la agenda tersembunyi depa. Dan untuk mengatakan “Kita menang sebab dah bunuh SOPA dan depa kalah,” tu mungkin terlalu awal. The fight will continue.
·          
·         The small battle is over. But the big war has just begun

    Harus diingat, masih ada akta PIPA dan ACTA (SOPA jugak, tapi versi Global).
·          
·         Cam yang aku penah habaq, perundangan ni x bole diubah atau ditunda (cam yg berlaku SOPA skrg ni), ia mesti di hancuskan teros. Dihapuskan secara TOTAL. Dan jangan ghisau ghimau, perjuangan hangpa tidak kesorangan. U are with your fellow Netizens
      
SOPA fighter: Awesome Kitty !

     Spread da words. Share-share la artikel ni kalu x keberatan.

FOC jew pon. Heh.

Thanx for reading. Sila kongsikan jika ada apa2 yang mengganggu pikiran hangpa.


This is Mejah. Out.

No comments:

Post a Comment