Wednesday, 12 April 2017

Review: Fast And Furious 8 - Filem Aksi Terhebat Tahun Ini!Sedar tak sedar, sudah 16 tahun siri filem franchais ini menghiburkan kita di pawagam dengan kini sudah muncul filemnya yang ke-8.

Untuk rekod, Mejah bukanlah seorang peminat tegar untuk siri Fast & Furious ini. Namun, sebagai peminat filem, Mejah layan semua jenis movie dan biasanya akan membuat judgement based on apa yang Mejah rasa- termasuklah siri franchais filem ini.

SINOPSISFilem Fast & Furious 8 (Fate of The Furious) ini menceritakan bagaimana Dominic Toretto (lakonan Vin Diesel), watak utama dalam file mini berpaling tadah dari kumpulannya dan menyertai seorang hacker licik yang digelar Cypher.

Semasa dipaksa untuk bekerja untuk melaksanakan misi Cypher, Dom terpaksa berperang dengan ahli kumpulan asalnya yang dibantu oleh bekas-bekas musuhnya.

Kenapa Dom belot?
Apakah misi yang diberikan oleh Cypher kepada Dom?
Adakah Dom benar-benar belot pada pasukannya, atau dia hanya berpura-pura?

Ha.. yang tu semua spoiler. Tak boleh nak bagitahu. Korang kena tengok sendiri.

POSITIF:Jika Fast & Furious 7 dahulu pernah di troll kerana mempunyai banyak aspek teknikal yang dikatakan terlalu mengarut (seperti driveway kapal terbang yang terlalu panjang dan gear box kereta Toretto yang mencecah gear 30 – ekoran banyak babak gear shift), kali ini aspek tersebut telah diperkemaskan.

Sejujurnya, Mejah dapat apa yang Mejah expect dari sebuah filem tipikal Fast & Furious; wujud babak-babak wajib seperti aksi lumba kereta yang mendebarkan, persahabatan, kekeluargaan, kereta-kereta mewah dan eksotik, aksi pergaduhan yang luar biasa dan gadis-gadis cantik.

Antara memorable moments yang Mejah rasa menarik adalah sewaktu klimaks filem- babak perperangan diatas salji di antara 3 pihak yang disertai oleh kumpulan Dom, kumpulan militant Russia dan kapal selam yang dikawal oleh Cypher.

Selain padat dengan aksi-aksi yang serius, penonton juga dihiburkan dengan beberapa babak yang mencuit hati terutamanya dari sesi dialog Roman Pearce (Tyrese Gibson) dengan watak-watak yang lain.

Malah, pelakon British yang terkenal dengan watak garang, Jason Statham (Deckard Shaw) juga mempunyai beberapa babak dialog kelakar bersama Dwyne Johnson (Luke Hobbs).

Pembawaan watak Cypher oleh Charlize Theron juga boleh dikatakan sempurna dan menjadi; mengambil kira aspek Charlize juga merupakan nama yang besar dalam industry perfileman.

Paling mencuri tumpuan adalah wujudnya watak ibu kepada Owen dan Deckard Shaw, yang diterajui oleh Hellen Mirren. Watak yang dibawakan oleh Hellen, Nampak kejam dan kelakar. Top notch.

Dari segi dialog, sinimatografi dan runut bunyi, tiada apa yang boleh Mejah perlu persoalkan kerana bagi Mejah, semuanya telah dilakukan dengan begitu teliti dan sempurna.

Sayangnya, dari segi promosi filem ini, tiada runut bunyi khas yang menjadi hit- seperti mana yang berlaku kepada lagu ‘See You Again’ untuk filem Fast & Furious 7.

Pemilihan latar tempat pada kali ini pula akan membawa anda ke Havana (Cuba), Berlin (Jerman) New York (Amerika) dan kawasan ais Russia.

NEGATIF:Bagi Mejah, susah untuk mencari perkara yang dikatakan negatif dari filem ini. Bukan bersikap biased, namun jujurnya, Mejah ralit menonton filem ini sehinggakan tidak terasa hampir 3 jam (2 jam 40 minit, to be exact) berlalu.

Cuma, bagi mereka yang mempunyai mata setajam helang, mereka mungkin dapat melihat beberapa babak yang dijanakan melalui CGI (Computer Generated Graphics).

Namun, bagi mereka yang hanya mahu menikmati filem ini tanpa memikirkan tentang benda lain, hal CGI ini bukanlah perkara yang terlalu besar untuk ‘mencacatkan’ filem ini.

Terdapat babak dimana kereta pintar yang dilengkapi dengan computer telah digodam oleh Cypher dan pasukannya. Bagi Mejah, babak-babak ini agak berisiko kerana dengan jelas ia menunjukkan bahawa kereta dari sesetengah jenama mudah digodam oleh hacker.

Ia telah memberi pengiklanan kepada pengeluar jenama-jenama kereta ini, namun mungkin bukan dalam cara yang betul.

KONKLUSI:Fate Of The Furious (Fast and Furious 8) adalah filem wajib tonton untuk tahun ini. Ia padat dengan aksi-aksi yang mendebarkan, tanpa meninggalkan blue print persahabatan dan kekeluargaan yang sekian lama diterapkan kepada peminat tegar siri ini. Tiada kecacatan besar bagi filem ini dan bagi Mejah personally, ia adalah sebuah filem yang berjaya.

VERDICT: 4.5/5

NOTA: Semua tulisan adalah pandangan persendirian Mejah. Korang boleh pergi ke panggung dan mula menonton Fast And Furious 8 mulai 12 April 2017!

No comments:

Post a Comment